Magazin

Kako da se zaštitimo od padova i preloma na zaleđenim površinama

Hladno vreme donosi ne samo viruse i bolesti respiratornih organa, nego se tada, usled zaleđenih i klizavih ulica povećava rizik od padova i povreda. Šta možemo da uradimo kako bismo te rizike smanjili na minimum i zaštitili se od preloma kostiju i teških nezgoda?
Kako da se zaštitimo od padova i preloma na zaleđenim površinama© @ kroshka__nastya/freepik

Zima jeste sinonim za sneg i njegove radosti, ali i za skrivene opasnosti koje uzrokuje poledica i led. Tada se povećava broj prijema u bolnicama zbog teških preloma i jedan od velikih izazova jeste kako da se zaštitimo od nezgoda u situacijama kada je sve zaleđeno, jer moramo ići na posao, u nabavke, voditi decu u vrtiće i škole.

Izbegavati nepotrebne izlaske

Kada je napolju "kijamet" ili je baš poledilo, preporuka lekara jeste da ne izlazimo bez preke potrebe. Ovo posebno važi za starija lica, jer je njima ravnoteža pogoršana, a samim tim su izloženiji padovima i povredama. Takođe, upozorenje je usmereno i na decu, jer su sklonija nesmotrenom kretanju. Određene kategorije stanovništva imaju dodatne faktore koji ih čine ranjivijima u ovom uslovima, a među njima su trudnice, osobe sa invaliditetom i određenim zdravstvenim stanjima, radnici na otvorenom, sportisti i rekreativci, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.  

Kako da pokušamo da izbegnemo okliznuće i padove tokom poledice

Za početak obuća i odeća, moraju da budu prilagođeni zimskim uslovima - jakne tople i da prekrivaju veći deo tela, rukavice na rukama, kapa na glavi. Što se tiče obuće, treba da imaju duboko "prošarani" đon, nikako onaj koji je gladak.

Ključno je da izbegavamo neočišćene ulaze, ulice, stepeništa, prilaze, trotoare. Treba obratiti pažnju i na to da i kad su površine očišćene postoji potencijalna opasnost od pada, pa moramo biti oprezni i ići polako, sitnijim koracima. Izbegavati stepeništa, a ako baš moramo da ih koristimo, onda neka to bude uz pridržavanje.

Posebnu pažnju treba obratiti na postojanje crnog leda - koji je često nevidljiv, ali veoma opasan za vozače i neoprezne pešake. Kada su ledeni dani u jeku, a mi smo na putu do posla i jedan deo idemo peške, preporuka je da izbegavamo korišćenje telefona i nošenje teških predmeta.

Naše ruke moraju da budu slobodne kako bi nam pomogle da održimo ravnotežu, nikako u džepovima, a ne bi trebalo da trčimo ili jurimo za na primer, autobusom ili zelenim svetlom na semaforu.

Šta uraditi ako dođe do povrede

Ako se okliznemo na ledu i padnemo, prvo što treba da uradimo jeste da utvrdimo da li smo povređeni. Ukoliko smo u mogućnosti, treba sesti par minuta da bismo se smirili i orjentisali, piše Red Kros Kanada. Uz nečiju pomoć, trebalo bi polako da ustanemo, a ako ne možemo i osećamo bolove, mora odmah da se zove hitna pomoć. 

image