Magazin

Pazite da ne "prokuvate": Koja je optimalna temperatura vazduha u vozilu tokom vožnje zimi

Kada je napolju mraz mnogi vozači padaju u iskušenje da kabinu automobila zagreju "do daske". Međutim, to uopšte nije dobro. Ne samo da se možete pregrejati, pa po izlasku iz vozila prehladiti, već je i koncentracija u vožnji značajno smanjena na visokim temperaturama. Savet je da u vozilu nikada ne bude preko 22 stepena, a niže temperature su prihvatljive u pojedinim slučajevima.
Pazite da ne "prokuvate": Koja je optimalna temperatura vazduha u vozilu tokom vožnje zimi© Canva / ponsulak

Većina savremenih automobila je opremljena automatskim klima uređajima, koji vozaču i putnicima omogućavaju da odrede tačnu temperaturu koju žele da postignu tokom vožnje. Iako je to velika prednost, ova funkcija sve u automobilu stavlja pred dilemu - a koja je to optimalna temperatura koja je pogodna za vožnju?

U vozilu bi trebalo da bude između 20 i 22 stepena

Adekvatna temperatura vazduha u automobilu je jedan od ključnih faktora koji utiču na udobnost u vožnji, bilo da je u pitanju vozač ili putnici. Po mišljenju stručnjaka, optimalna temperatura u vozilu bi trebalo da varira između 20 i 22 stepena Celzijusove skale, naročito u zimskom periodu.

Ova temperaturna amplituda nije slučajno određena - dovoljno je toplo da svima u vozilu bude ugodno, a opet nije previše toplo da bi se na staklima i šoferšajbni stvarao kondenz usled prevelike razlike u odnosu na spoljašnju temperaturu.

Temperature iznad 22 stepena se u toku vožnje ne preporučuju iz više razloga. Ne samo da razlika u odnosu na spoljašnju temperaturu može da dovede do prehlade, već se vozaču u toku vožnje može i prispavati. Tada koncentracija može opasti, a rizik da se sporije odreaguje u saobraćaju u toj situaciji proporcionalno raste.

Kada je OK da temperatura u vozilu bude ispod 20 stepeni

Temperatura u vozilu ispod 20 stepeni Celzijusa se predlaže kada su u pitanju vožnje na kratkim relacijama - do tržnog centra, apoteke, prijatelja ili posla. Tada većina vozača odluči da jaknu ni ne skine kada sedne za volan, a neretko obučeni ostaju i putnici. Pa, ko će otkopčavati jaknu, odvezivati šal i skidati kapu za 15 do 20 minuta vožnje?

Relativno niska temperatura u vozilu omogućiće vozaču i putnicima da ne dožive pregrejavanje tela, što može biti posebno opasno kada su napolju niske temperature. Prilikom izlaska iz vozila u kome smo "prokuvali" na hladan vazduh organizam može doživeti temperaturni šok, a nije isključeno ni da ćete se prehladiti.

image