Magazin

Zbog čega automobil neće da upali na niskim temperaturama i kako sprečiti ovaj problem

Hladni zimski dani koji su pred nama su jedan od najvećih neprijatelja svih vozača, ali i njihovih četvorotočkaša, kojima mrazevi nikako ne prijaju. Jedan od najčešćih problema u ovo doba godine jeste otežano paljenje automobila, a evo zbog čega se ono može javiti.
Zbog čega automobil neće da upali na niskim temperaturama i kako sprečiti ovaj problem© Canva / Candy Box Images

Osim što niske temperature sa sobom donose i snežne padavine koje otežavaju kretanje i smanjuju vidljivost na putevima, one vozačima donose još jedan izazov, i to nimalo lak. U pitanju je smrzavanje automobila i njegovo otežano paljenje.

Kao i sa mnogim drugim "zimskim čarolijama", i sa ovom se najčešće susreću vozači koji svoje četvorotočkaše parkiraju na ulicama, gde se temperature tokom zimskih noći spuštaju u minus. Srećom, u velikom broju slučajeva ova neprijatnost se može sprečiti, a kako - otkrivamo u nastavku.

Akumulator treba da bude čist, a terminali na njemu zategnuti

Hladan akumulator po zakonima fizike ne može proizvoditi jednaku količinu struje kao i onaj koji je zagrejan, a razlog za to jeste sporija brzina hemijske reakcije. Kako biste olakšali paljenje automobila nakon hladne noći u kojoj je napon akumulatora sigurno oslabio, postarajte se da najpre isključite sve potrošače koji mogu da "vuku" struju - grejanje sedišta, radio, farove.

Osim toga, obavezno proverite i da li su svi terminali na akumulatoru čisti i zategnuti. Ukoliko na njima uočite koroziju, to može biti jedan od razloga zbog koga automobil neće da upali. Sipajte malo vode i četkicom istrljajte terminale kako biste uklonili rđu, a zatim i proverite jesu li zategnuti. Labava konekcija može sprečiti dotok struje.

Na kraju krajeva, prilikom pripreme automobila za zimu uvek se preporučuje da proverite i opšte "zdravlje" akumulatora. Bućudi da je u zimskom periodu on posebno osetljiv deo četvorotočkaša koji je od vitalnog značaja za paljenje automobila, on bi naročito sada trebalo da bude u dobrom stanju i odgovarajućeg kapaciteta.

Obavezno koristite odgovarajuće motorno ulje

Motorno ulje je odgovorno za zaštitu motora od habanja, a samim tim i njegov pravilan rad. Kako biste svog četvorotočkaša pripremili za vožnju u zimskim uslovima, veoma je važno i da odaberete odgovarajuće ulje u motoru. Kako da znate koje je odgovarajuće? Ovaj podatak se najčešće može pronaći u uputstvu proizvođača vozila, odnosno konstruktora motora.

Savremena sintetička motorna ulja mahom imaju dobra svojstva i na niskim temperaturama, ali prilikom zamene ulja veoma je važno obratiti pažnju da ulje koje koristite odgovara specifikaciji motora. Ulja koja se danas najčešće koriste označena su brojevima - broj nakon koga sledi slovo W označava viskozitet na niskim temperaturama.

Noviji motori koriste ulja čiji indeks viskoznosti počinje sa  0W, 5W ili 10W i ona su "tečnija" na niskim temperaturama, a verovatnoća da se ona zalede je manja. Samim tim, ovakvo ulje omogućava nesmetan protok do svih vitalnih delova motora.

Gorivo sa aditivima za bolje performanse zimi

Svi distributeri automobilskog goriva u svojoj ponudi imaju dva tipa goriva - obično, i ono poboljšano, odnosno aditivirano, koje obezbeđuje bolje performanse u vožnji i koje je prilagođenije niskim temperaturama. Preporuka automobilskih eksperata jeste da se u hladnim mesecima u automobile sipa upravo gorivo sa aditivima.

Aditivirano gorivo doprinosi optimalnom radu motora (drugim rečima, čuva ga više od običnog), omogućuje njegovo efikasno sagorevanje, a samim tim i bolju vožnju i stabilniji rad motora, a igra i značajnu ulogu u jutarnjem startovanju motora. Sa ovakvim gorivom verovatnoća smrzavanja, odnosno kristalizacije njegovih komponenti je znatno manja.

image