Magazin

Like Nastya: Ruska influenserka koja je sa samo 9 godina zaradila čak 260 miliona dolara

Sa samo 9 godina, ruska influenserka Anastasija (Nastja) Radzinskaja uspela je da osvoji svet influensinga. Njene naloge na društvenim mrežama, na kojima deli edukativan i zanimljiv sadržaj, prati preko 300 miliona ljudi širom planete, a mnogi od njih je smatraju i vunderkindom. Ponajviše jer je u tako mladom uzrastu uspela da zaradi čak 260 miliona dolara i postane druga najplaćenija Jutjub zvezda današnjice.
Like Nastya: Ruska influenserka koja je sa samo 9 godina zaradila čak 260 miliona dolara© Youtube / Like Nastya

Druga najuspešnija i najplaćenija Jutjub influenserka na svetu, devojčica Anastasija (Nastja) Radzinskaja rođena je u Rusiji, u Krasnodarskom kraju ne tako davne 2014. godine, u običnoj porodici gde je majka držala salon venčanica, a otac malu građevinsku firmu. 

Kada je imala samo godinu dana, 2015. godine, roditelji devojčice su se odlučili za veoma radikalan korak - da prodaju svoje biznise i potpuno se posvete društvenim mrežama, odnosno Jutjubu, koji je tada bio broj 1 u tom svetu. 

Zbog zanimljivog i u to doba veoma neobičnog načina na koji je sadržaj plasiran, njihov nalog je za jako kratko vreme sakupio veliki broj pratilaca, a mala Nastja je postala prava pravcata zvezda. Roditeljima je najvažnije bilo da devojčica nauči da ima interakciju sa virtuelnim svetom, a ne samo sa članovima porodice i prijateljima.

"Nastja je dete koje se potpuno prirodno ponaša u kadru. Ona je uključena u proces i uživa u pravljenju sadržaja", rekla je mama devojčice.

Like Nastya: Svetska senzacija i omiljena influenserka miliona

Na nalozima mlade influenserke deli se veoma šarenolik sadržaj - od dečijih pesmica i poseta zabavnim parkovima širom sveta, preko edukativnih video snimaka, "anboksinga", pa sve do igara u kojima je Nastja u različitim ulogama. U mnogim snimcima opisuje se i njen život u Americi, gde se porodica preselila kada je Nastja imala samo 4 godine. 

Osim zanimljivog i poučnog sadržaja, Like Nastya video-blog se od drugih kanala ističe i time što se video-snimci titluju na preko 10 svetskih jezika, kako bi i deca na najudaljenijim tačkama sveta mogla da prate i uče zanimljivosti iz života. 

Kvalitet je prepoznao čak i Forbs, koji je za Like Nastya nalog rekao da je "jedan od najbrže rastućih na svetu". U potvrdu ovome govori i činjenica da je samo na Jutjub platformi prati preko 112 miliona pratilaca, dok je ukupan broj obožavalaca u 2023. godini premašio 316 miliona. 

"Možda nikada neće moć da se kreće i govori"

Međutim, rano detinjstvo devojčice nije bilo "med i mleko". Kao sasvim maloj bebi, Nastji je pogrešno postavljena veoma teška dijagnoza - cerebralna paraliza. Lekari i roditelji su strahovali da devojčica možda nikada neće moći da se kreće i govori. 

Bez obzira na nimalo optimistične prognoze, roditelji nisu očajavali. Štaviše, činili su sve da Nastja vodi zanimljiv i ispunjen život. Kroz nekoliko meseci, zaključili su da se dete razvija sasvim normalno i da nema nikakvih zdravstvenih poteškoća. 

image