Magazin

Muškarci zaista imaju bolju orijentaciju u prostoru, tvrde naučnici, a razlog bi vas mogao iznenaditi

Osećaj za pravac i "prirodnu navigaciju" je izraženiji kod muškaraca, što je primećeno u brojnim istraživanjima, ali pravi razlog nikada nije bio otkriven. Mnogi su verovali da je u pitanju evolucija, jer su muškarci u praistoriji imali ulogu lovca i ova veština bi im bila potrebna. U najnovijim istraživanjima, naučnici negiraju ovu teoriju i veruju da postoji drugačije objašnjenje.
Muškarci zaista imaju bolju orijentaciju u prostoru, tvrde naučnici, a razlog bi vas mogao iznenaditi© Freepik/freepik

Precizniji osećaj za pravac kod muškaraca u poređenju sa ženama je verovatno rezultat kulturnih faktora, a ne evolucionih osobina, veruju naučnici. Dodaju da isključivo genetika ne može da objasni ovu pojavu, zato što dečaci često dobijaju mnogo veći podstrek od okoline kada se bave aktivnostima na otvorenom, što doprinosi razvoju navigacionih veština.

"Očigleni alternativni odgovor je kultura, ona igra veliku ulogu u iskustvima žena i muškaraca," objašnjava autor studije Džastin Rouds sa Univerziteta Ilinoisa u Urbana-Šampejnu za žurnal "Royal Society Open Science".

Da bi detaljnije proučavali ovaj fenomen, tim istraživača je ispitao veštine prostorne orijentacije i prosečne udaljenosti putovanja od kuće 21 životinjske vrste i ljude. Otkrili su da, suprotno očekivanjima evolucione teorije, mužjaci su bili bolji od ženki u svim aspektima (osim kod jedne vrsta raka i žabe, gde su ženke imale bolje rezultate).

Rezultati sugerišu da kulturni uticaji i biološke varijacije, a ne evolucioni pritisci, oblikuju razlike u snalaženju u prostoru između muškaraca i žena. Hormonske razlike, prema autorima, mogu doprineti različitim osobinama, ali sve dok te osobine ne ometaju reprodukciju, evolucija ostaje ravnodušna prema njima.

U ranijoj studiji, koja je uključivala muškarce i žene sa sličnim vaspitanjem, nisu primećene razlike u prostornoj navigaciji. Stručnjaci ističu stečenu prirodu rodnih razlika kada su u pitanju razlike u snalaženju u prostoru, naglašavajući da se kognitivne veštine, uključujućio osećaj za pravac i orijentaciju, jačaju kroz učestalu upotrebu.

Autori na veoma sveobuhvatan način pokazuju da se polne razlike u prostornim sposobnostima stiču tokom života, ali da mogu da se usavrše kao i sve kognitivne sposobnosti.

image