Magazin

Studija: Žene u dugim brakovima se brže odljubljuju nego muževi

Svaki ljubavni odnos je poseban i teško je upoređivati jednu vezu sa drugom, ali interesantni rezultati nove analize su pokazali da mnogi dugogodišnji brakovi imaju nešto zajedničko: Žene se brže i češće odljubljuju od svojih muževa. Da li to znači da ljubav i naklonost gotovo uvek blede s vremenom ili možda postoji drugačije objašnjenje?
Studija: Žene u dugim brakovima se brže odljubljuju nego muževi© Freepik/freepik

Možda se pojedini zadovoljni muževi ne bi složili sa ovim istraživanjem, ali preispitivanje skoro 4 hiljade bračnih parova u Americi je dovelo do zanimljivih rezultata. U periodu od deset dana, bračni parovi (koji su zajedno najmanje 2 i najviše 20 godina) su imali zadatak da na svakih pola sata zabeleže svoje emocionalno stanje.

Analiza je pokazala da ljubav najviše bledi kod žena koje su u braku ili su verene najmanje tri godine. Istraživači su zaključili da je kod žena bilo čak 55 odsto smanjenog intenziteta emocija prema partneru, dok kod ispitanih muškaraca ovaj broj iznosi samo 9 odsto.

Potencijalni nezadovoljstva

Detaljnije istraživanje je pokazalo da žene koje su u dugim vezama provode više vremena obavljajući kuće poslove, kao što su čišćenje i kuvanje, dok se muškarci u dugim vezama češće opuštaju i spavaju, prenosi "Dejli mejl".

Ova vrsta stresa koji žene doživljavaju u partnerskim odnosima se već godinama naziva "drugom smenom", ovo podrazumeva sate provedene uobavljanju svih kućih poslova nakon povratka sa posla (bez pomoći ukućana). Prema nedavnim podacima Ujedinjenih Nacija, žene troše prosečno dva i po puta više vremena na kućne obaveze ne samo od svojih partnera, već i drugih muških članova porodice.

Iako ovi podaci variraju u zavisnosti od dela sveta, sigurno je da "druga smena" i nedostatak timskog rada u braku kada je u pitanju održavanje zajedničkog životnog prostora negativno utiču na emocionalno stanje žene.

Pozitivna strana

Pored rešavanja problema sa "drugom smenom", postoji još jedan način da se parovi u dugoročnim vezama ponovo osećte "zaljubljenim". Naučnici su utvrdili da je ključ privremeno odvajanje. Podaci su pokazali da bi se osećaji ljubavi i želja za intimom povećali kada bi parovi bili razdvojeni oko osam sati. Drugim rečima, malo vremenske i fizičke distance može biti dobar način za ponovno buđenje strasti.

"Mislim da možemo optimistično da interpretiramo rezultate: Čak i kada strast i ljubav postanu manje intenzivni, ipak mogu da opstanu na duže staze," smatra autor studije dr Saurab Bargava sa Univerziteta u Pitsburgu.

image