Magazin

Biološke promene u mozgu mogu da nam pomognu da prebolimo raskid, tvrde naučnici

Raskidi uvek predstavljaju bolan izazov, ali srećom, postoji mogućnost da je ljudski mozak razvio mehanizam koji nam pomaže da prebolimo bivšu ljubav, otkrili su naučnici. Ovo istraživanje potvrđuje čuvenu frazu "Vreme leči sve", jer što više vremena prođe od poslednjeg susreta sa bivšim partnerom, receptori za "hormone sreće" u našem mozgu počinju da funkcionišu na drugačiji način.
Biološke promene u mozgu mogu da nam pomognu da prebolimo raskid, tvrde naučnici© Freepik/freepik

Kroz posmatranje glodara, koji formiraju monogamne veze kao i ljudi, naučnici su utvrdili da osećaj zadovoljstva (koji dolazi od hormona dopamina) kada smo zaljubljeni predstavlja veliki faktor kada pokušavamo da prebolimo raskid.

Otkriveno je da bi glodari u eksperimentu doživeli nalet hormona sreće, to jest dopamina u mozgu kada traže i kada se ponovo sastaju sa svojim partnerom. Međutim, nakon što su bili razdvojeni na duži period, više nisu doživljavali takav porast u lučenju dopamina.

"Ove rezultate posmatramo kao 'preboljevanje raskida' jer ovi glodari zapravo mogu da formiraju novu vezu nakon ove promene u dinamici dopamina, a to je nešto što ne mogu da urade dok je prvobitna veza još uvek netaknuta," rekla je dr Zoi Donaldson, bihejvioralni neuronaučnik i autor rada, prenosi "Gardijan".

Tim je izveo niz eksperimenata u kojima su glodari morali da pritiskaju određene poluge da bi pristupili ili svom partneru ili nepoznatom glodaru, koji su se nalazili sa druge strane providnih vrata. Otkrili su da je došlo do intenzivnijeg oslobađanja hormona dopamina u mozgu kada pritiskaju poluge i otvaraju vrata za spajanje sa partnerom, nego kada bi sreli nepoznatog glodara. Takođe su se više družili i "igrali" sa svojim partnerom kada bi se sastali, a i ovom prilikom je bio povećan porast dopamina.

"Mislimo da je razlika vezana za to što znaju da će se ponovo spojiti i ovo iščekivanje odražava da je više isplativo ponovo se udružiti sa bivšim partnerom, nego da se sastanu sa glodarom kojeg uopšte ne poznaju," objašnjava Donaldson.

Međutim, ove razlike u nivoima dopamina više nisu bile prisutne nakon što su razdvojili parove glodara na četiri nedelje, što za njihov život predstavlja značajan period. Nakon ovog vremena, u istom eksperimentu su se smanjile i razlike u ponašanju pri ponovnom susretu.

Istraživači kažu da nalazi ukazuju na umanjen značaj veze između parova glodara, a ne na to da su zaboravili jedan na drugog i dodaju da bi studija mogla imati brojne implikacije ako istraživanja pokažu da se isti nalazi odnose i na ljude.

"Prvo, ako je taj dopaminski signal zaista ključan za pomoć u "cementiranju" i održavanju ljudskih veza, to znači da učestvovanje u aktivnostima koje pomažu da taj signal bude jak ima važne uticaje na zadovoljstvo u ljubavnoj vezi."

Donaldson dodaje da bi ovo otkriće moglo biti relevantno i za ljude koji su imali poteškoća da nastave sa životom nakon teškog raskida.

"Moguće je da se za ove ljude njihov dopaminski signal (koji je aktivirao bivši partner) ne prilagođava nakon gubitka, što u suštini usporava njihovo prihvatanje gubitka", rekla je Donaldson. "Viši cilj mog istraživanja je da identifikujem načine da se pomogne onima sa produženim poremećajem tuge, kroz identifikaciju bioloških promena koje im pomažu da prebole gubitak i ponovo se uključe u život."

image