Magazin

Šta je zidni pilates: Novi fitnes trend koji svako može da radi kod kuće

Pilates može svako da isproba, jer ne zahteva previše opreme, prostora ni iskustva. Postao je veoma popularan u proteklih nekoliko godina, toliko da hešteg #pilates sada ima skoro 6 milijardi pregleda na TikToku. Sada je najnovoji tip pilatesa postao hit među kreatorima fitnes sadržaja, a glavni "rekvizit" koji je nam potreban je naš kućni zid.
Šta je zidni pilates: Novi fitnes trend koji svako može da radi kod kuće© Freepik/freepik

Pilates je idealan kućni trening, jer ove vrste vežbi mogu biti prilagođene bilo kome. Nije potrebno koristiti opremu koja zauzima mnogo prostora, već se možemo poslužiti jednom prostirkom, laganim tegovima, loptom - pa i našim kućnim zidom.

Brojni kreatori fitnes sadržaja na društvenim mrežama smatraju da je zid jedinstveni "kućni pomoćnik" za pilates, jer predstavlja savršenu vertikalnu potporu za različite vrste vežbi.

Neki smatraju da zidni pilates čak može da donese rezultate kao i redovni odlasci u pilates studio. Kako ove vrste vežbi, koje su postale hit na društvenim mrežama, zapravo funkcionišu? 

Zid služi kao o podupirač, sličnom lopti ili prstenu za pilates, tako da su vežbe prilično slične onima koje bismo inače radili u okviru klasičnog pilates ,treninga.

"Zidni pilates se razlikuje od običnog pilatesa jer nemate mehanizam opruga o koje se oduprete i koje pomažu vašem kretanju", rekla je za portal "Basl (Bustle)" fizioterapeutkinja Helen O'Liri. "Zbog ovoga, vaš otpor je zapravo vaša telesna težina."

Drugim rečima, najviše se odupiremo sili gravitacije, a pritiskom stopala na zid dok izvodimo različite vežbe možemo da dodamo otpor svakom pokretu, što nam može pomoći da izgradimo snagu. Pored toga, zid može da nam pomogne da održavamo stabilnost i ravnotežu, tako da se možemo skoncentrisati na pravilno obavljanje vežbi. 

Druga prednost zidog pilatesa je to da aktivira različite mišićne grupe kroz kombinaciju vežbi i otpora koji pruža zid, te je pogodan za jačanje mišića trupa, ruku, nogu, leđa i za popravljanje držanja. 

Odabir adekvatnih vežbi zavisi od naših sposobnosti i dosadašnjeg iskustva, a ako nismo sigurni odakle da počnemo, možemo da se konsultujemo sa profesionalocem pre biranja režima. 

Zatim, ovaj trening može biti dobar i za istezanje, koje predstavlja važan deo pilatesa, a zidni pruža dodatne mogućnosti za istezanje i povećanje fleksibilnosti. Zid se koristi kao oslonac i omogućava produbljivanje istezanja na bezbedan način, smanjuje pritisak na zglobove i pomaže da se poveća opseg pokreta.

Na kraju, ove vrste vežbi mogu da budu korisne i za naše mentalno zdravlje. Da bismo pravilno radili vežbe i održavali ravnotežu, potrebna nam je koncentracija. Oslanjanje na zid pomaže u boljem fokusiranju na svaki pokret i disanje, što doprinosti smanjenju stresa, tako da ove zidne vežbe mogu da posluže kao vrsta relaksacije i kvalitetno posvećivanje vremena sebi. 

image