Magazin

Besplatno putovanje: Dobijate boravak, ali samo ako radite u hotelu u kom odsedate

Da li biste pomogli u održavanju hotela ili apartmana koji ste iznajmili za putovanje, umesto da plaćate cenu boravka? Možda zvuči kao neobična ponuda, ali jedna japanska kompanije je upravo na ovaj način odlučila da privuče veći broj turista ka posećivanju manje poznatih, ruralnih delova zemlje. Ovaj koncept se zove "Otecutabi", to jest spoj reči "pomagati" i "putovati".
Besplatno putovanje: Dobijate boravak, ali samo ako radite u hotelu u kom odsedate© Freepik/drobotdean

Putovanje predstavlja luksuz za mnoge, a u isto vreme, brojni hoteli širom sveta se suočavaju sa problemima zbog nedovoljno osoblja. Sada, japanska kompanija po imenu "Otecutabi" je možda pronašla rešenje za oba problema. 

Oni koji se prijave preko zvaničnog sajta mogu da dobiju ponude za boravak u hotelima u Japanu kojima su potrebni radnici. Putnici će moći da budu "privremeno zaposleni", a zauzvrat će imati smanjenu cenu boravka ili će, u zavinosti od mesta, biti poptuno besplatan. 

Turisti će dobiti zadatke kao što su čišćenje soba, pospremanje kreveta, zajedničkih prostorija i pomaganje u kuhinji, a "nagrada" će biti boravak u mnogim autentičnim, staromodnim japanskim hotelima i odmaralištima.

Na sajtu u ponudi ima nekoliko stotina lokacija (hoteli, banje, farme na pirinčanim poljima, skijališta) i mogu da se biraju u zavisnosti od cene ili tipa poslova koje turista želi da obavlja.

"Želimo da stvorimo budućnost u kojoj će pojedinac moći da ima više uloga i pomogne lokalnim zajednicama," rekla je Rina Nagaoka, direktorka kompanije za "Japan njuz". Osim što je ovo dobra opcija za one koji ne mogu da priušte putovanja, dodala je da na ovaj način želi da ruralne oblasti imaju više posetilaca. "Što manje ljudi ima na određenom mestu, ono zapravo deluje zanimljivije."

Za sada, ova opcija je dostupna samo onima koji umeju da govore japanski jezik i dozvolu za radu o ovoj zemlji, ali zanimljivo je da je spajanje ova dva problema u turizmu dovelo do nekonvencionalnog, ali praktičnog rešenja. Sigurno je da bi brojna mesta u drugim delovima sveta imala koristi od sličnog sistema, posebno ona koja nisu među najpoznatijim svetskim destinacijama. 

image