Magazin

Pirotska peglana kobasica: Zašto su Stara planina i naredba kralja Milana važni za ovaj delikates

Sve u vezi peglane kobasice je vredno pažnje - pravi se od visokokvalitetnog mesa uzgajanog na Staroj planini posebnim postupkom, "peglanjem". Takođe, iako nema potvrđeni istorijskih podataka, postoje mišljenja da je kralj Milan Obrenović jednom svojom naredbom uticao na nastanak ovog mezetluka. Mnogi je stavljaju na listu najukusnijih delikatesa na svetu, a 27. i 28. januara u Pirotu održaće se Sajam peglane kobasice, manifestacija koju ljubitelji ovog ljutkastog specijaliteta jedva čekaju.
Pirotska peglana kobasica: Zašto su Stara planina i naredba kralja Milana važni za ovaj delikates© commons.wikimedia/Туристичка организација Пирот

Pirotska peglana kobasica je visokokvalitetni suhomesnati proizvod i po tradicionalnoj recepturi, pravi se od najboljih komada junećeg, ovčijeg, kozjeg mesa u koje se stavljaju začini. Smatra se da su za pravu peglanu kobasicu prihvatljiva samo grla uzgajana na Staroj planini. Koriste se visokokvalitetna mesa, očišćena od žila i masnoće. Nakon punjenja se vezuje u obliku latiničnog slova "U" (U) i suši se na vazduhu ili mrazu.

"Pegla" se flašom skoro svakodnevno u toku 40 dana. Posle "peglanja" kobasica dobija izgled potkovice, a ova tehnika omogućuje da se izbaci voda, pa samim tim je delikates dugotrajniji. Za čuveni specijalitet se ne koristi svinjsko meso i trebalo bi da bude pikantna ili bar blago ljuta. Ovaj mezetluk u sebi ne sadrži aditive, niti pojačivače ukusa i mirisa, te se smatra ekološkim proizvodom.

Istorija peglane kobasice i pirotsko "sveto trojstvo"

Ne postoje pouzdani izvori o tome kada i kako je nastao čuveni specijalitet u obliku potkovice. Pretpostavlja se da potiče iz vremena Turaka, što objašnjava činjenicu da u peglanu kobasicu ne ide svinjsko meso. Takođe se spominje i priča da je kralj Milan doneo zakonske odredbe koje su u tom delu Srbije nalagale smanjenje broja stoke. Žitelji su klali stoku i od mesa pravili peglanu kobasicu.

Čuveni pirotski ćilim koji je karakterističan za ovaj deo Srbije, staroplaninski kačkavalj od kravljeg mleka, kao i peglana kobasica zaštićenu su kao proizvodi sa jasno određenim geografskim poreklom. Na ovo "sveto trojstvo", Piroćanci su veoma ponosni.

Manifestacija "peglanoj" u čast

U Pirotu će 27. i 28. januara biti održan Sajam pirotske peglane kobasice, jedan od najvećih gastronomskih događaja u regionu, saopštila je Turistička organizacija Pirota. Cilj manifestacije koja se organizuje 11. put je promocija ovog delikatesa koji se proizvodi u Pirotu, koji je pirotski brend i deo gastronomske turističke ponude tog grada, prenosi Tanjug.

Pored izlagačkog i takmičarskog dela koji se odnosi na sam proizvod , na gastronomskoj priredbi moći će da se probaju i degustiraju i drugi lokalni brendovi i specijaliteti pirotskog kraja, kao što su pirotski kačkavalj, beli sir, ali i staroplaninska trpeza i drugi organski proizvodi.

image
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      • Quality
      Live