
Pirotska peglana kobasica: Zašto su Stara planina i naredba kralja Milana važni za ovaj delikates

Pirotska peglana kobasica je visokokvalitetni suhomesnati proizvod i po tradicionalnoj recepturi, pravi se od najboljih komada junećeg, ovčijeg, kozjeg mesa u koje se stavljaju začini. Smatra se da su za pravu peglanu kobasicu prihvatljiva samo grla uzgajana na Staroj planini. Koriste se visokokvalitetna mesa, očišćena od žila i masnoće. Nakon punjenja se vezuje u obliku latiničnog slova "U" (U) i suši se na vazduhu ili mrazu.
"Pegla" se flašom skoro svakodnevno u toku 40 dana. Posle "peglanja" kobasica dobija izgled potkovice, a ova tehnika omogućuje da se izbaci voda, pa samim tim je delikates dugotrajniji. Za čuveni specijalitet se ne koristi svinjsko meso i trebalo bi da bude pikantna ili bar blago ljuta. Ovaj mezetluk u sebi ne sadrži aditive, niti pojačivače ukusa i mirisa, te se smatra ekološkim proizvodom.

Istorija peglane kobasice i pirotsko "sveto trojstvo"
Ne postoje pouzdani izvori o tome kada i kako je nastao čuveni specijalitet u obliku potkovice. Pretpostavlja se da potiče iz vremena Turaka, što objašnjava činjenicu da u peglanu kobasicu ne ide svinjsko meso. Takođe se spominje i priča da je kralj Milan doneo zakonske odredbe koje su u tom delu Srbije nalagale smanjenje broja stoke. Žitelji su klali stoku i od mesa pravili peglanu kobasicu.
Čuveni pirotski ćilim koji je karakterističan za ovaj deo Srbije, staroplaninski kačkavalj od kravljeg mleka, kao i peglana kobasica zaštićenu su kao proizvodi sa jasno određenim geografskim poreklom. Na ovo "sveto trojstvo", Piroćanci su veoma ponosni.
Manifestacija "peglanoj" u čast
U Pirotu će 27. i 28. januara biti održan Sajam pirotske peglane kobasice, jedan od najvećih gastronomskih događaja u regionu, saopštila je Turistička organizacija Pirota. Cilj manifestacije koja se organizuje 11. put je promocija ovog delikatesa koji se proizvodi u Pirotu, koji je pirotski brend i deo gastronomske turističke ponude tog grada, prenosi Tanjug.
Pored izlagačkog i takmičarskog dela koji se odnosi na sam proizvod , na gastronomskoj priredbi moći će da se probaju i degustiraju i drugi lokalni brendovi i specijaliteti pirotskog kraja, kao što su pirotski kačkavalj, beli sir, ali i staroplaninska trpeza i drugi organski proizvodi.
This is a modal window.