Magazin

Zašto ne treba otkrivati drugima da smo na dijeti

Mnogima je mršavljenje jedan od glavnih ciljeva za ovu godinu, a svako ko želi da ga ostvari je verovatno već pripremio plan treninga i zdraviji režim ishrane, ali postoji još jedna stvar koja može biti od pomoći - privatnost. Stručnjaci objašnjavaju da, ako sa drugima ne delimo naše planove za mršavljenje, postoji veća šansa da ćemo ih zaista slediti.
Zašto ne treba otkrivati drugima da smo na dijeti© Unsplash/Elena Leya

Mršavljenje i postavljanje bilo kojih ciljeva vezanih za promenu ishrane i vežbanje nije jednostavno. To je veoma lično iskustvo, nama  važno, jer je u pitanju naše zdravlje i telo. Ipak, često imamo želju da svoje nove ciljeve i želje podelimo sa drugima i to je sasvim logično - sigurno je da bi nam podstrek i podška od drugih bila od pomoći.

Međutim, čak iako deljenje detalja o svojim novim navikama može da bude uzbudljivo ili čak da nam služi kao dodatna motivacija, postoji i mogućnost da će ovaj potez zapravo da ugrozi naš napredak.

"Kada sa drugima podelite želju da smršate, možda ćete čuti stvari poput: 'Ne moraš da smršaš, dobro izgledaš.' Iako ovakvi komentari imaju dobru nameru, mogu negativno da utiču na vaš lični izbor," objašnjava za "Foks njuz" dijetolog Mišel Sari.

Dodaje da, čim mnogi bliski ljudi u našem životu (prijatelji, porodica) saznaju da želimo da smršamo, mogu imati potrebu da kritikuju šta jedemo, kako bi nam "pomogli" da se pridržavamo dijete. Iako verovatno žele da nam pomognu, ovo često nije poželjna vrsta pružanja podrške.

Naglasila je da, kada dobijemo ovakve komentare, često imamo želju da obrazložimo svoje namere, ali da to nije neophodno, jer nikome ne dugujemo objašnjenje ako smo doneli odluku o svom zdravlju ili imamo želju za promenom izgleda. Ova vrsta komentara, kao i brojni drugi, mogu samo da pojačaju nivo stresa i otežavaju nam put do uspeha.

Studije su pokazale da osude od strane okoline mogu da nanesu dodatni pritisak, što nas onda može navesti da pod stresom konzumiramo još više hrane, kao i da društvene dinamike mogu znatno da utiču na proces mršavljenja.

Većina društvenih okupljanja uključuju hranu, a kada svi znaju da određene namirnice izbegavamo i da treba da pratimo poseban režim ishrane, onda može doći do komplikacija oko dogovora, neželjene pažnje, izmene planova... 

"Ako ovaj proces čuvate samo za sebe, lakše ćete razviti zdrav odnos sa hranom i sa sopstvenim telom, bez spoljašnjih uticaja, tako da ćete osećati veću motivaciju," zaključila je Mišel.

Kada je preporučljivo da delimo ciljeve sa drugima

S obrizom da ovo može biti velika promena i ne mislimo da možemo da je držimo samo za sebe, onda je najbolje da ciljeve delimo sa ljudima koji prolaze kroz isti proces (ili su ga već jednom prošli). Sa njima ćemo lakše podeliti svoje brige, očekivanja, napredak, nedoumice i manja je verovatnoća da će nas osuditi ili udeliti pogrešan savet. To može biti i neko ko bi rado trenirao sa nama ili isprobavao različite, nove recepte.

Ipak, čak i u ovom slučaju, onome kome smo odlučili da se poverimo na ovaj način moramo da jasno damo do znanja koja vrsta podrške nam treba, kako ne bi došlo do nesporazuma i neželje vrste komunikacije.

image