Magazin

Prisiljavanje dece da jedu ono što ne vole nije zdravo, tvrde eksperti

Priprema obroka za decu često može biti izazovna, naročito kada su mališani izbirljivi po pitanju hrane. U situacijama kada deca odbijaju da jedu neku hranu, roditelji često pribegavaju ultimatumima ne bi li ih prisilili da pojedu obrok, ali su eksperti mišljenja da ova taktika uopšte nije dobra.
Prisiljavanje dece da jedu ono što ne vole nije zdravo, tvrde eksperti© Canva / ธนารักษ์ วรการเดชา

Iako bi svaki roditelj voleo da njegovo dete jede sve što mu se spremi, u stvarnosti je ovako nešto veoma retko. Deca k'o deca će skoro uvek okretati glavu na pojedine namirnice i obroke.

Bez obzira na to što je izbalansirana i nutritivno bogata ishrana u mlađem uzrastu od velike važnosti za razvoj mališana, prisiljavanje na konzumaciju one hrane koja im se ne dopada uopšte nije preporučljiva.

Šta možete, kao roditelj, učiniti da premostite situaciju u kojoj dete ne želi da jede ono što ste mu spremili?

Poštujte izbor mališana i pronađite kompromis 

Baš kao i odrasli, i deca imaju različite ukuse i preferene kada je hrana u pitanju. Stoga je i poštovanje njihovog izbora veoma važno, čak i kada su ona jako mala. Takvim odnosom izbećićete kako rasprave tokom obroka, tako i potencijalni razvoj nezdravog odnosa prema hrani u budućnosti.

Premda bi svaki obrok trebalo da sadrži nutritivno bogate namirnice, bilo dobro da deci uvek ponudite alternativu za ono što ne vole. Na taj način ćete ih osnažiti da nauče da donose odluke, ali i pokazati da u svakoj situaciji postoji izlaz, samo ukoliko postoji spremnost za saradnju sa obe strane.

Budite im uzor kada je zdrava ishrana u pitanju

Kada je malo, dete "upija" ponašanje roditelja i na osnovu njega formira svoje viđenje stvari. Kako biste mališanima od najranijeg uzrasta usadili zdrave navike, važno je da ih i sami poštujete i praktikujete. 

Kada je priprema obroka u pitanju, sjajno bi bilo i da ih spremate tako da oni budu vizuelno primamljivi mališanima. Postarajte se da se u tanjiru nađe raznovrsno voće i povrće i objasnite im za šta je svaka namirnica dobra. Setite se samo Popaja i spanaća za mišiće.

image