Magazin

Da li znate da se značenje emotikona "srce" razlikuje zavisno od konteksta, boje ili oblika

Savremene konverzacije putem mesindžera ili društvenih mreža prosto je nemoguće zamisliti bez upotrebe emotikona. Među najpoznatijim "emodžijima" jesu oni u obliku srca, ali - svako od njih ima različito značenje!
Da li znate da se značenje emotikona "srce" razlikuje zavisno od konteksta, boje ili oblika© Canva / Chakrapong Worathat

Bilo sa prijateljima, članovima porodice ili partnerom, u pisanoj komunikaciji su emotikoni srca neizostavni. Za to postoji i dobar razlog - oni su tu da daju adekvatan ton našim mislima pretočenim na ekrane i pokažu emocije koje gajimo prema sagovorniku. Ali, jeste li znali da svako srce ima drugačije značenje zavisno od konteksta? 

Crveno srce prenosi najtoplije emocije

Klasično, crveno srce je i najpopularnije, najzastupljenije srce u pisanoj komunikaciji, a njegovim korišćenjem mi svoje najiskrenije i najtoplije ljubavne emocije prenosimo osobi sa kojom se dopisujemo. Ovo srce bi trebalo da bude "rezervisano" za posebne ljude - partnera, najbolje prijatelje ili članove porodice.

Ružičasto srce je manje "ozbiljno" od crvenog

Ružičasto srce je "mlađi rođak" crvenog srca, a iako se koristi za iskazivanje pozitivnih emocija, ono ima manji značaj u odnosu na njega. Ovo srce, osim u komunikaciji sa prijateljima i drugim vama dragim osobama, često se koristi i radi uparivanja estetike na društvenim mrežama. Primera radi, ako objavljujete neku sliku u roze tonovima, ružičasto srce je tu da upotpuni opis.

Crveno srce sa zavojem znači da smo u procesu zarastanja emotivnih "rana"

Srce koje je previjeno zavojem označava da trenutno prolazimo kroz proces isceljenja emotivnih "rana", odnosno proživljavanju nekog gubitka. Drugo značenje ovog emotikona jeste zaštita sopstvenog srca i energije u procesu rada na sebi, te ga možete koristiti ne samo kako biste stavili do znanja da sada prolazite kroz takav period, već i kako biste dragim ljudima pružili podršku ukoliko prolaze oni. 

Slomljeno srce nosi pravo značenje

Slomljeno srce faktički je "preteča" srca sa zavojem i univerzalni je način da iskažemo tugu i bol koje u datom trenutku osećamo. Osim u ovakvim situacijama, možemo ga koristiti i da pokažemo žaljenje za nekom propuštenom prilikom, viđanjem i slično. Dakle, ne mora se nužno vezivati za neku tragediju.

Srce-uzvičnik je dekorativnog karaktera

Prema Emodžipediji, ovaj emotikon nije ništa više nego ulepšani uzvičnik, koji se koristi isključivo u dekorativne svrhe. Pokazuje da se sa nečime slažemo, da nam se dopada ono što čitamo i da se naša tačka gledišta poklapa sa drugim učesnicima konverzacije.

Srce koje kuca pokazuje da nam je do nekoga stalo

Kada želimo da pokažemo da nam je do nekoga naročito stalo i da nam zbog njega srce kuca brže, koristimo ovaj emotikon. Baš iz toga razloga, on bi trebalo da bude "rezervisan" za simpatije, potencijalne partnere sa kojima smo u fazi romantičnog dopisivanja ili za nekoga sa kim smo u emotivnom odnosu. Budite oprezni i ne prosleđujte ovaj "emodži" prijateljima ili kolegama, jer nije isključeno da će pogrešno protumačiti poruku!

Srce sa mašnicom je znak da poklanjamo naše srce

Srce sa mašnicom izgleda baš kao neka bombonjera u obliku srca koju biste poklonili dragoj osobi za dan zaljubljenih (naravno, uz pravu bombonjeru). Ali, ono ima mnogo dublje značenje i pokazuje da smo našu ljubav i naše srce poklonili toj osobi. Kao i sa emotikonom srca koje kuca, povedite računa kome ga šaljete.

Srca u različitim bojama imaju različita značenja

Kada su srca klasičnog oblika, ali različitih boja u pitanju, i tu postoje nijanse. Crno je elegantno i koristi se samo iz estetskih razloga, dok je belo tu da upotpuni doživljaj izrečenog na jedan nežan način. Žuto srce simboliše sreću i prijateljstvo, dok je narandžasto - znak da nam je stalo. Braon srce predstavlja znak solidarnosti, a zeleno je tu da oslika rast i razvoj. Plavo je, prema Emodžipediji, srce neutralne boje.

image