Magazin

Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun

"Nije Dan zaljubljenih, već je Sveti Trifun", "Obeležavam ono što ja hoću" - koliko puta smo čuli ovakve i slične rečenice koje prate svaki 14. februar u Srbiji. Naime, na današnji dan, obeležava se Sveti Trifun kod nas i Dan zaljubljenih u svetu. Ovi praznici često iniciraju velike rasprave na mrežama, jer mnogi smatraju da zapadnjačka proslava u čast zaljubljenih ne treba da se obeležava kod nas.
Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun© Canva/commons.wikimedia/@ gpointstudio

Srpska pravoslavna crkva i vernici 14. februara slave Trivundan ili Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda, čuvara useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana. Veruje se u narodu je da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda kao i i najuzvišenije osećanje - ljubav. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot koji se poliva vinom, jer se tako veruje se da će grožđe dobro roditi. Slave ga mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Na zapadu se danas obeležava Dan zaljubljenih ili Dan Svetog Valentina, takođe praznik ljubavi kada se obično partneru ili partnerki kupuju pokloni. Poslednjih godina Dan zaljubljenih se obeležava i u Srbiji. I stvarno, ako bolje obratimo pažnju na ulice i kafiće, primetićemo kako mladi nose ili drže cveće i bombonjere u obliku srca koje su dobili ili namenili svojim drugim polovinama.

Bez obzira što oba praznika slave ljubav, mnogi korisnici društvenih mreža žele da se jasno razgraniči - ili si na strani Svetog Trifuna i poštuješ tradiciju ili munjevito prihvataš običaje sa zapada koji se obično vezuju za potrošačko društvo i kupovinu poklona. Rasprave na internetu koje su veoma česte na "relacijama" kao što su Sveti Luka ili Noć veštica, ili Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih kao da nas uslovljavaju da moramo da napravimo izbor. Pa, moramo li zaista da se odlučimo i jasno iznesemo svoj stav?

Jedni slave Svetog Trifuna, drugi Dan zaljubljenih, treći oba praznika

Sveti Trifun i Sveti Valentin su svetkovani u različitim crkvama, ali oba su zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana. Na mrežama se teži jasnom izboru i još juče za neke korisnike Iksa nije bilo nikakve dileme da glasno kažu svoj stav.  

Naravno, tu je i druga polovina, koja je takođe bila kategornična, objašnjavajući da se 14. februara obeležava Dan zaljubljenih. 

Treće ova tema ne zanima ništa posebno, četvrti slave oba praznika, jer je tako "najsigurnije".

Ko je bio Sveti Trifun, a ko Sveti Valentin

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika. Prema predanju,  rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u siromašnoj porodici. Bio je veoma pobožan od najranijeg detinjstva, a kao dete vreme je provodio čuvajući guske. Od Boga je dobio "dar čudotvorstva i isceljenja". Iscelio mnoge bolesnike, pomagao je onima koji su mu se obraćali za pomoć. Za vreme cara Dekija, počeli su progoni hrišćana. Kako nije želeo da se odrekne Hrista i svoje vere, svetom Trifunu su odrubili glavu.

Zapadne crkve danas obeležavaju Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih. Vladika Nikolaj piše o Svetom Valentinu, koji je bio episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru. Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu, a piše RTS. 

Obeležavanje Dana zaljubljenih je veoma popularno posebno među mlađom populacijom. Neretko se dovodi u vezu sa potrošačkim društvom. Smatra se da se povodom Dana zaljubnjenih proda više od 10 miliona proizvoda širom sveta koji važe za simbole ljubavi, kao što su čestitke, parfemi, bombonjere, cveće...

image