Magazin

Koliko puta se u Rusiji slavi Nova godina

Ruski narod, baš poput srpskog, slavi dve Nove godine - jednu u noći 31. decembra na 1. januar, i drugu, pravoslavnu (Staru Novu godinu kako je zovu), 13. januara. Međutim, kako je Rusija zemlja kontrasta i ralizčitosti, u njoj žive i mnogi narodi koji imaju svoju kulturu i običaje. Tako se u Rusiji Nova godina slavi još najmanje 6 puta.
Koliko puta se u Rusiji slavi Nova godina© Canva / Alex Raths

Široka lepeza nacionalnosti i kultura odlikuju Rusiju već decenijama unazad. Običaji drugih naroda, poput Pomora, Enveki, Čukča i drugih su veoma zanimljivi i često privlače pažnju entologa, istoričara, demografa, ali i svih nas. Kada i kada ove etničke manjine proslavljaju Novu godinu?

Pomori - 14. septembra

Tradiciju proslavljanje Nove godine sredinom septembra prekinuo je ruski imperator Petar I - do njegovog dolaska na vlast ovaj praznik se slavio 14. septembra. Pomoski narodi, odnosno Pomori, koji žive na obalama Belog i Barencovog mora, su ipak odlučili da ovaj datum zadrže, a danas su oni i jedini narod u Rusiji koji Novu godinu slavi sredinom septembra. Obeležavanje praznika se ne razlikuje drastično od praznovanja drugih naroda - stanovnici u gradovima organizuju novogodišnje proslave, bazare i festivale. Inače, po ovom kalendaru, Pomori dočekuju 7533. godinu!

Evneki - prva nedelja juna

Novu godinu ovaj sibirski narod koji živi na teritoriji Jakutije i Burjatije proslavlja u prvoj nedelji juna, a ovaj praznik se kod njih naziva Mućun. Na jeziku ovog naroda Mućun je vreme kada se zemlja obnavlja. Praznovanje počinje obredom čišćenja Ikenipke, koji ima 6 etapa. Poslednja je tradicionalno kolo Joharjo, koje je ispraćeno muzikom i pevanjem narodnih pesama. Na ovim geografskim širinama Nova godina "pada" baš u vreme belih noći, a proslava traje i po nekoliko dana uzastopno.

Čukče - 22. decembar

Koreniti narodi Čukotke novu godinu proslavljaju u noći sa 21. na 22. decembar, kada je noć najduža, a ovaj praznik se kod Čukča naziva Pegitti. Svoj naziv praznik duguje izlasku istoimene ritualne zvezde koja je u savremenoj astronomiji poznata po imetu Altair. Za vreme prazničnih dana, Čukče pevaju i igraju u tradicinalnim nošnjama oko vatre, a uvek se drže i važnog pravila - raznik se mora dočekati u dobrom raspoloženju i bez negativnih misli.

Kalmiki i Tuvinci - februar mesec

Ruski narodi koji ispovedaju budizam Novu godinu proslavljaju po svom kalendaru. Cagan Sar, koj ioznačava beli mesec obično "pada" u periodu između kraja januara i početka marta, zavisno od godine. U mestima koja naseljavaju narodi Kalmiki i Tuvinci, prvi dan budističke Nove godine je obavezno neradan da. Praznik se smatra porodičnim, pa se u domovima tradicionalno okuplja veliki broj najbližih ljudi. Tada ovi narodi pripremaju borcoke - krofne pripremljene u obliku životinja koje se daju gostima uz najlepše želje.

Narodi Dagestana - 21. marta

Baškiri, Tatari i drugi narodi Dagestana Novu godinu proslavljau 21. marta, a ovaj praznik oni nazivaju Navruz, odnosno dan prolećne ravnodnevnice. Dan se smatra danom rođenja novog sunca, a samim tim i nove godine. Pred praznik se obavezno sprema kuća i priprema mnogo hrane (jako mnogo) hrane, tako da na prazničnoj trpezi ničega ne manjka. Narodi Dagestana su poznati po svom gostoprimstvu, a svake godine se domaććice nadmeću koja će pripremiti više hrane i čija će gozba biti bogatija. Veselje traje danima i obavezno su ispraćena manifestacijama, pesmama i igrama. 

Nenci - 7. januara

Na dan kada pravoslavni narodi obeležavaju Božić, Nenci, koji žive iza granica Polarnog kruga, praznuju Novu godinu. Ovu tradiciju je ruski narod zadržao od svojih predaka. Zbog čega 7. januar? Upravo tog dana, po pravilu, prestaje polarna noć i na nebu se pojavljuje Sunce, a budući da je njegovo pojavljivanje označavalo kraj "velike tame", narod ga je doživeo i kao novi početak. Dan se provodi u molitvama i uzdržanom veselju.

image