Magazin

Deda Mraz krenuo na bajkovito putovanje Rusijom: "U ovom trenutku svako postaje dete"

Praznično raspoloženje se sve više i više oseća u vazduhu, a deca u Rusiji sa nestrpljenjem iščekuju svoje darove. Do njih osmesi i paketići stižu pravo iz Ustjuga - grada na severu Rusije u kome živi Deda Mraz. Omiljeni deka je svoju turneju započeo pre samo nekoliko dana, a do Nove godine je planirano da poseti čak 80 ruskih gradova.

Novogodišnji duh se sve više i više oseća u Rusiji otkako je zemlju obišla vest da je Deda Mraz krenuo na svoje proputovanje. Na turneji dugoj preko 32 hiljade kilometara, čarobni dekica će posetiti više od 80 ruksih gradova, mameći osmehe njihovih najmlađih stanovnika, ali i onih starijih, koji u duši nikada nisu odrasli.

"Deda Mraz je krenuo na veliko putovanje u svojim čarobnim vozom, a turneja po ruskim gradovima će trajati 64 dana", glasi vest koja je obradovala sve mališane u Rusiji.

Magični voz kreće iz Ustjuga, grada u kome živi Deda Mraz

Na svoje praznično putovanje omiljeni deka sve dečice je krenuo iz Velikog Ustjuga, grada na severu Rusije, u kome i inače živi, a među prvima će imati prilike da ga vide mališani okolnih gradova. Datum polaska čarobni dekica u plavom odelu nije odabrao tek tako - 18. novembra, za svoj rođendan, njegova najveća želja je bila da sva ruska deca budu srećna i nasmejana. Na jednoj od prvih stanica, mališani su Deda Mraza dočekali sa velikim nestrpljenjem, a kada su videli da se približava njegov voz, okićen poput novogodišnje jelke, bili su ushićeni kao nikada pre.

"Deca su oduševljena, naročito Deda Mrazom, stajali su kao omađijani i gledali ga bez reči. Sve je prelepo", rekla je jedna od prisutnih žena.

Nekoliko vagona i puno zabavnog sadržaja

Ovaj magični voz je prava pravcata pokretna rezidencija, sastoji se od 20 vagona a svaki je bajkovit na svoj način. U Deda Mrazovom vozu i deca i odrasli stvaraju najlepše uspomene. U prvom vagonu posetioce dočekuje Deda Mraz, da bi zatim svi zajedno oni prešli u "vagon-bajku" u kome mališani rešavaju zagonetke i mozgalice.

"U ovom trenutku svako postaje dete, dodirujući deo istorije i bajkovite čarolije koju stvara Deda Mraz", rekao je zamenik gubernatora Vologodske oblasti.

Vagoni "scena" i vagon "pozorište" imaju prave bine gde se igraju predstave za najmlađe, čiji su glavni likovi junaci iz ruskih bajki i najbliži pomoćnici Deda Mraza. Za kraj, tu su i bife i restoran u kome se služe tradicionalne ruske poslastice i servira čaj, baš onakav uz kakav i sam Deda Mraz voli da uživa u hladnim zimskim danima u svom ušuškanom domu u Velikom Ustjugu.

Deda Mraz nije sam - društvo mu prave Sneguročka i drugi bajkoviti likovi

Posao Deda Mraza nije nimalo lak - na njemu je da svakog mališana sa kojim se susretne obraduje poklonima, ali i podstakne da i naredne godine bude vredan đak i dete za primer. Zato se dužnost Deda Mraza veoma ceni u Rusiji. Za ovakve uloge biraju se vrhunski umetnici, najčešće iz pozorišta širom zemlje, a konkurs je ozbiljan i veoma rigorozan. Svaki Deda Mraz se pažljivo bira. Međutim, on nikada ne ide sam.

Na ovoj bajkovitoj turneji, društvo mu prave i njegova unuka po imenu Sneguročka, kao i zimski čarobnjak Deda Treskun, koji su tu da najmlađe posetioce zabave i pomognu Deda Mrazu da podeli paketiće. Likovi iz ruskih bajki su sastavni deo svake Nove godine u toj zemlji još od starih vremena. Tada je, prema verovanju, ovaj ljupki čika u plavom odelu Novu godinu spasavao od raznih zlikovaca, a deci delio poklončiće kako bi ih nagradio za lepo ponašanje. U pratnji dečjeg heroja je uvek bila i Sneguročka sa svojom svitom šumskih životinjica.

image