Magazin

Moskovski metro krije više od 700 fosila čija je starost između 70 i 300 miliona godina

Iako star tek nepunih 90 godina, Moskovski Metropoliten krije mnoge tajne. U njemu se nalaze brojna umetnička dela poput slika, mozaika i skulptura, ali i remek-dela koja su nastala "rukama" prirode. U zidovima hodnika i perona na stanicama metroa u ruskoj prestonici krije se više od 700 fosilizovanih ostataka stanovnika praokeana, čija je starost između 70 i 300 miliona godina, a koji se mogu videti i golim okom. Samo treba znati gde da se potraže.
Moskovski metro krije više od 700 fosila čija je starost između 70 i 300 miliona godina© D

Osim što je najzastupljeniji vid transporta u ruskoj prestonici, Moskovski Metropoliten je i svojevrsni muzejski prostor, na čijim se peronima mogu pronaći kako umetnička dela poznatih slikara i vajara, tako i paleontološki ostaci stari između nekoliko desetina i stotina miliona godina.

U zidovima Moskovskog metroa "spavaju" fosilizovani ostaci

Hodnicima i peronima jedne od najvećih turističkih atrakcija ruske prestonice svakodnevno prođe preko 10 miliona putnika. Međutim, ne znaju svi putnici, a pogotovo turisti, da se u njegovim zidovima od krečnjačkih stena i mermera kriju fosilizovani ostaci stanovnika drevnog praokeana.

Da biste uočili okamenjene ostatke tela nautilusa, amonita, morskih ježeva i ljiljana, gastropoda, korala i sunđera, nisu vam potrebne ni lupe, ni mikroskopi. Oni su dovoljno veliki da ih možete razaznati i golim okom, dovoljno je samo da ih potražite pogledom. Najmanji su veličine svega nekoliko centimetara, dok ima i giganata koji dostižu i pola metara u prečniku!

Prosečna starost nekadašnjih stanovnika praokeana koji danas žive u moskovskom metrou varira, a prema istraživanjima paleontologa, najmlađi primerci stari su "svega" 70 miliona godina. Oni stariji se mogu pohvaliti uzrastom od 300 miliona godina.

Iz praokeana direktno na stanice metroa

Fosilizovani ostaci ovih praistorijskih životinja mogu se pronaći na velikom broju stanica, dok su možda i najupečatljiviji primerci oni na Dobrinjinskoj, Kaširskoj, Trubnoj, Komsomoljskoj i Prvomajskoj. Sve fosile je praktično nemoguće nabrojati, ali podaci koji se nalaze na sajtu Paleontologije moskovskog metroa ukazuju da ih ima oko 700.

Svaki od njih je poput remek-dela. Na stanici Dobrinjinskaja školjke nautilusa i amonita su ovekovečene u crvenom mermeru, dok se na Kaširskoj mogu pronaći dva spojena fosila - jedan je morski ljiljan, a drugi redak sunđer iz roda Sclerospongiae. Na stanici Trubnaja se krije veliki broj ostataka stanovnika praokeana, a najreprezentativnija je školjka prečnika preko 20 centimetara "zarobljena" u krečnjačkoj steni.

image