Magazin

Uz pomoć ovog trika će vaši peškiri uvek biti mekani

Ma koliko kvalitetni da su peškiri koje ste kupili, usled korišćenja i čestog pranja oni nakon nekog vremena izgube mekoću. Stoga nije zgoreg znati za jedan trik koji će vlakna peškira vratiti u prvobitno stanje.
Uz pomoć ovog trika će vaši peškiri uvek biti mekani© Canva / innadodor

Već nakon nekoliko pranja peškiri, koje ste kupili jer su vam na dodir delovali mekano i pufnasto, izgube ta svojstva. Razloga za to može biti nekoliko: tvrda voda, kamenac koji se nataložio u bubnju veš mašine, prljavština koja se nije dobro oprala, pa čak i omekšivač (paradoksalno, ali istinito).

Zbog toga mnoge domaćice prilikom pranja peškira u prostor za prašak dodaju i alkoholno sirće, koje zbog svoje kiselosti razgrađuje kamenac i pomaže u otklanjanju nečistoća. Međutim, ova taktika ne funkcioniše baš uvek i onako kako mi to zamišljamo.

Samo 10 minuta u mašini za sušenje 

Zahvaljujući objavi jedne žene, Stefani Donovan, domaćice više ne moraju da brinu o ovom problemu. "Koristim omekšivač, ali uvek ubacim peškire u mašinu za sušenje veša na samo 10 minuta. Nakon ovoga, peškiri su uvek izuzetno mekani, kao i prvog dana."

Ono što je važno imati na umu jeste temperatura sušenja osetljivog veša. Kako se nežna vlakna peškira, koja im i daju mekoću, ne bi oštetila prilikom sušenja, potrebno je podesiti temperaturu na niže vrednosti.

Danas je većina veš mašina sa kombinovanim funkcijama, odnosno, one su i mašina za pranje i mašina za sušenje veša. Kod takve bele tehnike, pojedini režimi pranja već sadrže i sušenje veša, te premeštanje iz jednog u drugi uređaj nije neophodno.

Prirodno osušenim peškirima takođe možete vratiti mekoću

Nakon prirodnog sušenja na svežem vazduhu, peškiri zbog tvrde vode i omekšivača koji se koristi prilikom pranja, često budu grubi i hrapavi. Kako biste to izbegli, a ipak zadržali rutinu koja vam najviše odgovara, u pomoć opet priskače mašina za sušenje.

Za razliku od predhodnog primera, ovde je dovoljno samo 5 minuta. Ubacite već suve peškire u mašinu i uključite režim sušenja na samo 5 minuta na niskim temperaturama. Ovo će povratiti mekoću vlaknima i učiniti da ona ponovo budu pufnasta.

image