Magazin

Kako da izaberemo kvalitetno maslinovo ulje u prodavnicama

Maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene prednosti - značajno utiče na smanjenje rizika od demencije, lošeg zdravlja srca ili rane smrti. Koliko je zapravo korisno, zavisi od toga kako se masline beru, obrađuju, kako se skladišti i koristi. Kako da znamo koje maslinovo ulje je zapravo najbolje? Stručnjaci su saglasni i bez dileme ističu da je ekstra devičansko maslinovo ulje najzdravija verzija, jer se dobija posebnim procesom koji zadržava korisne materije.
Kako da izaberemo  kvalitetno maslinovo ulje u prodavnicama© Pixabay

Na rafu gde stoje maslinova ulja, često ne znamo koje treba da kupumo. Razmišljamo se da li da uzmemo ono skuplje ili pak, ono koje je uvezeno iz Italije? Činjenica je da nemamo pojma šta je najbolje za nas, te često uzimamo u obzir ne tako bitne faktore, a ne one koje su zapravo korisne za zdravlje i organizam. 

Kako se ulje prerađuje jedan je od najbitnijih faktora od kojih zavisi da li je taj proizvod dobar za organizam, kažu stručnjaci. Ekstra devičansko maslinovo ulje je najzdravija verzija jer se hladno cedi bez visoke toplote ili hemijskih rastvarača. Specijalna obrada pomaže ekstra devičanskom ulju da zadrži hranljive materije.

"Velike zdravstvene pogodnosti vezuju se komponente u maslinovom ulju. Glavna je oleinska kiselina i pokazalo se da je ona veoma korisna za organizam", kaže Tasos Kiriakides, biostatističar.

Takođe je važna i količina polifenola u maslinovom ulju, koji su vrsta antioksidansa i koji pomaže u zaštiti ćelija i utiču na zapaljenja u telu, naglašavaju stručnjaci.

Ulje napravljeno od nežno ubranih, veoma zelenih maslina koje nisu u potpunosti sazrele je najbolje jer one imaju veću koncentraciju zdravih komponenti. Koliko brzo masline prelaze od berbe do prerade u ulje je sledeći ključni korak.

"Neke kompanije imaju svoje mašine za preradu gde u roku od dva sata mogu da uberu masline sa drveća, stave ga u pomenute mašine i dobiju proizvod. Ovakva obrada minimizira rizik od oksidacije ili fermentacije plodova zbog predugo stajanja nakon berbe. Treba naglasiti da ne bi trebalo da prođe više od nekoliko dana između berbe i obrade," rekao je Kirijakides.

Čitati etikete - pored sastava, nalaze se još korisnih informacija 

Korisno je da znamo kada i kako se masline beru, a te od podatke od skora mnogi brendovi su počeli da stavljaju na deklaracije: "Flaše kojima je potrebno manje od tri meseca da stignu od berbe do polica su najbolji izbor", ističe Kirijakides. 

Kod nekih proizvođača na etiketama se nalaze QR kodovi koji vode do stranica gde se nalaze informacije o procesu proizvodnje proizvoda.

Trebalo bi potražiti datume berbe, prerade i flaširanja, kao i informaciju o roku trajanja kako bismo dobili najsvežiji proizvod, poručuju stručnjaci.

Maslinovo ulje se čuva u hladnom okruženju i staklenoj boci tamne boje: "Ako u prodavnici vidite ekstra devičansko maslinovo ulje na polici u blizini jarkih, velikih svetala i ako je boca topla, to je znači da ne treba da ga kupimo", savetuje je Kiriakides.

U kućnim uslovima, čuva se u frižideru

Pored informacija o datumima berbe i prerade, još jedan način da se proceni svežina ulja je ukus: "Što je 'punijeg' ukusa to ima više zdravstvenih koristi. Ako je zdravlje primarni pokretač da ga kupite, potrošači bi trebalo da traže ona ulja koji su intenzivnija, a ne blaga", naglašava je Džozef Profaci, izvršni direktor Severnoameričkog udruženja za maslinovo ulje, a piše Si-En-En. 

Stručnjaci savetuju da ulje konzumiramo odmah, a ne da ga odlažemo u kuhinjske police kad ga kupimo: "Dosledno držanje ulja u frižideru može produžiti 'život' fenola za još godinu ili dve. Samo ga stavite na pult malo pre nego što prelijete salatu kako bi se zagrejalo do svoje normalne konzistencije", savetuje Kirijakides.

image