Magazin

Festival ledenih figura u srcu bajkovitog Bajkala (FOTO)

Jezero Bajkal je jedno od najmagičnijih mesta u Rusiji, koje svojim dubinama i koloritnim krajolicima privlači veliki broj turista. U zimskom periodu, kada se sve oko njega zabeli, Bajkal postaje dom za nekoliko desetina ledenih figura.
Festival ledenih figura u srcu bajkovitog Bajkala (FOTO)© РИА Новости / Кирилл Шипицин

Ostrvo Oljhon, koje se nalazi u samom srcu jezera Bajkal ovih dana je u centru pažnje - na njegovim zaleđenim obalama organizovan je jedinstveni Međunarodni Festival ledenih figura, koji odiše kulturom i koloritom ove ruske regije.

Ledene bajkalske figure su posebna vrsta umetnosti

Međunarodni festival ledenih figura "Olkhon Ice Fest - 2024" je jedna od najvećih atrakcija Bajkala u zimskom periodu. Ova jedinstvena manifestacija je ove godine okupila čak 13 neverovatno talentovanih umetnika koji su kreirali na desetine figura koristeći zaleđene bajkalske talase.

Na više od hiljadu metara, duž obale ovog bajkalskog ostrva, umetnici su koristeći jedinstvenu tehnologiju "oživeli" junake ruskih narodnih bajki, narodnih verovanja i životinjskog sveta. Svaka od ledenih figura isklesana je u zaleđenim talasima, te se poputno stapa sa pejzažom.

U večernjim satima, kada se mrkli mrak nadvije nad mističnim Bajkalom, ledene figure postaju još lepše, zahvaljujući posebnom osvetljenju u različitim bojama. Tada je pred ledenim likovima tek nemoguće ostati ravnodušan, premda svetlost koja se prelama kroz svaku od njih, obasjavajući čitavo ostrvo.

Festival ledenih figura je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija

Festival ledenih figura, koji se organizuje na Bajkalu, je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u ovo doba godine. Tradicionalno se on organizuje u drugoj polovini februara i traje sve do polovine marta. Prošle godine, festival je posetilo čak 37.000 turista iz svih krajeva sveta.

U sklopu festivala, ove godine je organizovan i veliki broj kulturnih manifestacija. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa kulturom naroda sa severa Rusije, poslušaju tradicionalnu muziku i prisustvuju magičnim ritualima koji su deo viševekovne istorije.

image