Magazin

Ove namirnice verovatno previše dugo držite u ostavi

Koliko dugo vam stoji pakovanje praška za pecivo ili sode bikarbone? Jesu li prošle nedelje, meseci ili čak godine? Da li se sećate kada ste poslednji put kupili nove zalihe maslinovog ulja ili braon šećera? Iako ove (i još mnoge druge) namirnice možda ne koristimo svakoga dana, to ne znači da je preporučljivo da isuviše dugo stoje u ostavi.
Ove namirnice verovatno previše dugo držite u ostavi© Pexels/Karolina Grabowska

Znamo da mnoge namirnice mogu da stoje van frižidera dug vremenski period, a da se ne pokvare. Međutim, čak i "najizdržljivija" hrana neće imati isti kvalitet nakon nekoliko meseci.

Orašasti plodovi

Ove namirnice obično sadrže veliku količinu ulja u sebi, pa posle nekoliko meseci stajanja u ostavi mogu da užegnu.

Znaci da orasi i semenke više nisu u najboljem stanju užegli su miris trave, tamna boja i uljani izgled. Da biste sačuvali optimalnu svežinu i dugovečnost orašastih plodova, stavite ih u kesu za zamrzivač i slobodno ih držite u frižideru i do godinu dana.

Prašak za pecivo i soda bikarbona

Kesice praška za pecivo i sode bikarbone koje dugo stoje, vremenom će izgubiti svoje dejstvo, što znači da se kolač koji spremate sa ovim praškom verovatno neće podići. Njihovu "moć podizanja" možete testirati malim eksperimentom u kuhinji: sve što bi trebalo da uradite je da pomešate sodu bikarbonu sa sirćetom, a prašak za pecivo sa vrelom vodom. Ako se obe zapene i krenu da bubre, znači da su sastojci još uvek dovoljno sveži za pečenje.

Maslinovo ulje

Svetlost i toplota nisu pogodni za maslinovo ulje. Ne bi trebalo da se razbolite od stare flaše maslinovog ulja, ali otvorena boca može da dobije neprijatan miris nakon šest meseci. Ako maslinovo ulje ne koristite često, kupite onda malu bočicu, da biste je mogli iskoristiti pre nego što se ukus pokvari.

Braon šećer

Otvorena vreća smeđeg šećera može da se osuši i stvrdne nakon izlaganja vazduhu ako stoji oko četiri meseca u ostavi. Da biste sprečili da se ovo dogodi, ubacite smeđi šećer u plastičnu kesu koja se može dobro zavezati zatvoriti ili u hermetički zatvorenu posudu.

Povrće u konzervi

Možda mislite da konzervirano povrće može da traje veoma dugo, ali što duže stoji na polici, veća je verovatnoća da će se tekstura konzerve izmeniti, a povrće će dobiti metalni, limeni ukus. Na primer, konzerve sa visokim sadržajem kiseline (kao što su kiseli krastavci) mogu trajati 12 do 18 meseci, dok konzervirano povrće sa niskim sadržajem kiseline, poput kukuruza, može trajati do pet godina.

Stručnjaci preporučuju da za ove namirnice primenjujemo metodu "prvi ulazi, prvi izlazi", to jest da ne koristite namirnice koje su tek kupljene, ako one koje već dugo stoje na policama još uvek nisu iskorišćene.  

Žitarice

Nakon tri meseca, otvorena kutija žitarica će postati ustajala od izlaganja vazduhu. S druge strane, zatvorena kutija može da traje i do godinu dana. Međutim, rok trajanja može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji oksidiranju. Iako ne predstavljaju veliki rizik za zdravlje, ali ukus verovatno neće biti prijatan.

Beli luk

Popularni dodatak hrani najbolje je čuvati u tamnoj, hladnoj ostavi. Najbolje je iskoristiti ih u roku od tri do pet meseci. Kada se čuva predugo, beli luk može da se smežura ili počne da klija. Iako ovo nije štetno, znači da namirnica više nije najboljeg kvaliteta.

image