Magazin

Kako možemo da "istreniramo" mozak da voli povrće

Postoji toliko mnogo smernica za zdravu ishranu, ali ponekad, koliko god se trudili, jednostavno ne možemo da odolimo nezdravim zadovoljstvima. Ipak, bilo bi idelano da možemo da žudimo za hranom za koju znamo je dobra za naš organizam. Psihijatari smatraju da nam u tome zapravo može pomoći kako razmišljamo o namirnicama, odnosno da na povrće gledamo kao na željenu hranu, a ne na nešto što moramo da jedemo.
Kako možemo da "istreniramo" mozak da voli povrće© Ella Olsson/pexels

Zdrava ishrana, posebni režimi, dijete - sve to iziskuje dosta vremena, odricanja. Na putu zdravlja često odustanemo, jer ne možemo tek tako da odolimo torti, slatkišima, gaziranim pićima, čipsu. Dijetetičari, naglašavaju da ukoliko ne upadamo u ovakve zamke često, ipak idemo pravim putem, ali ako to postoja naša svakodnevnica, onda ništa nismo uradili.

Obratiti pažnju na to kako se osećamo posle obroka

Zanimljiv savet, tačnije smernicu, daje psihijatar i neuronaučnik Džud Brever koji predlaže da pažnju usmerimo na nešto drugo. Naime, neophodno je da obratimo pažnji na ono šta jedemo i kako se osećamo posle obroka, a i kasnije.

Pridržavanja načela zdrave ishrane za mnoge podrazumeva eliminisanje loše, ali to nije uvek najbolja opcija, kaže stručnjaci: "Ovde ne treba da bude fokus na 'demonizovanju' slatkiša i druge nezdrave hrane, nego treba pažnja da bude usmerena na suštinu i 'razbijanje' loših navika", pojašnjava psihijatar i dodaje:

"Kada počnemo da obraćamo pažnju na zdravu hranu koju jedemo, stvarno možemo da vidimo koliko je korisna za telo", kaže psihijatar, a piše Majd Bodi Grin. Pod tim se podrazumeva da uzmemo u obzir šta namirnice mogu da urade našem organizmu - parče torte će nam možda dati trenutno zadovoljstvo, ali nagli skok, pa pad šećera samo će nas dodatno izmoriti, izazvati bolove u stomaku, slabost, nedostatak daha, povraćanje.

Hrana i stres su često isprepleteni, naglašava Džud. Ako se u stresnim i napetim situacijama okrenemo slatkišima, on savetuje da počnemo da razmišljamo na sledeći način: "Torta ili keks bi mogli da mi malo odvrate pažnju, ali i da izazovu šećer. Taj potez zapravo neće rešiti osnovni uzrok mog stresa". 

Usvajanje novih navika je pola puta do zdravog života

Prihvatanje novih, zdravih i korisnih navika u ishrani, ne može da se dogodi preko noći. Za to je potrebna volja, ali i vreme. Stručnjaci savetuju da pratimo kako se osećamo kada pojedemo neki slatkiš, a kako kada obedujemo nutritivno bogatu salatu. Primetićemo da povrće i ostale zdrave namirnice zaista imaju dobar uticaj na organizam: "Možemo reći da ćemo se s vremenom osećati zadovoljnije, jer ćemo se osećati bolje", ističe psihijatar. 

image