Magazin

Srećna hrana - ove namirnice podižu raspoloženje

Mnogi znaju iz iskustva da sladoled, čokolada ili parče torte mogu popraviti loš dan. Slatkiši su neretko i saputnici kroz raskid ili pripremu ispita, ali nisu zdravi posebno ako se konzumiraju u velikim količinama. Određena hrana, kao što su crna čokolada ili jogurt, uključuje korisne hranljive sastojke koje utiču na raspoloženje i sreću, ali ne škode organizmu.
Srećna hrana - ove namirnice podižu raspoloženje© eat kubba/pexels

Omiljena poslastica nam može podići raspoloženje, ali ako sadrži "prazne" kalorije i veštačke šećere, ima više štete nego koristi. Nutricionisti savetuju da ako hoćemo hranom da podignemo raspoloženje, utičemo na sreću i zadovoljstvo, trebalo bi da biramo namirnice koje su bogate triptofanom, aminokiselinom koja je prekursor serotonina. Ističu da biramo hranu koja je puna vitaminima B, omega kiselinom, gvožđem, magnezijumom, proteinima, vitaminom D, kalcijumom, jer upravo ove komponente utiču da se osećamo bolje.

Drugim rečima, trebalo bi da u svakodnevne jelovnike uvrstimo sledeće namirnice koje će nas sigurno učiniti srećnijim, ali i zdravijim.

Orašasti plodovi

Bogati hranljivim materijama, često sadrže velike količine magnezijuma, selena i folata. Neki orašasti plodovi sadrže aminokiselinu tirozin, koja doprinosi stvaranju neurotransmitera dopamina koji aktivira sistem zadovoljstva. Preporuka je da se jede samo nekoliko brazilskih oraha dnevno, ili na primer, desetak badema.

Banane

Puna su vitamina i minerala kao što su magnezijum, kalijum, cink, B6 i vitamin C. Pokazale su se odličnim za san i odmor. Naime, banane su pune triptofana, aminokiseline, koja je uključena u regulaciju sna. Kada se konzumira, triptofan se transformiše u serotonin, a zatim u melatonin, koji signalizira telu da je vreme za spavanje.

Ovsena kaša

Ovo jelo sadrži složene ugljene hidrate koji povećavaju apsorpciju serotonina, gvožđa, B6, magnezijuma i hroma. Da bismo dobro započeli dan, u činiju sa ovsenom kašom dodati bananu i orahe. Ovakvi obroci mogu stabilizovati nivo šećera i podći dopamin. Bićemo siti duže, a raspoloženje će biti ujednačeno. Ovsena kaša je posebno korisna ako smo skloni promenama raspoloženja, piše Jor Tango.

Riba

Masna riba je puna omega tri masnih kiselina, kao i vitamina D, B6 i B12. Omege kiseline posebno oslobađaju dopamin, što pozitivno utiče na raspoloženje.

Jagnjetina

Dobar je izvor gvožđa i telo ga lakše apsorbuje od drugog crvenog mesa. Jagnjetina je takođe bogata cinkom, B6, B12 i magnezijumom. Sadrži konjugovanu linolnu kiselinu, koja se dobro suprotstavlja efektima hormona stresa kortizola.

Grčki jogurt

Ovaj korisni napitak sadrži kalcijum, proteine i probiotike. Ukoliko ga obogatimo voćem kao što su borovnice ili maline, imamo zdrav slatkiš - koji će nas dugo učiniti sitim, a i popraviti tmuran dan.

Spanać

Ovo lisnato zeleno povrće je bogata cinkom, magnezijumom, folatom i vitaminima B. Poželjno je da se doda u omlet, supe, salate, jer ćemo neosetno dobiti bogat obrok prepun korisnih i hranljivih materija.

Trešnje

Sadrže razne vitamine i minerale, za trešnje se takođe kaže da smanjuju glavobolje i podstiču libido. Crvene višnje su dobro poznate po svom sadržaju melatonina, koji odlično deluje na san.

Espreso

Šoljica, dve espresa u toku dana bi mogla da bude prava stvar, jer mogu pomoći u proizvodnji neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin, što opet utiče na to kako se osećamo. Kafa je prepuna antioksidanata koji sprečavaju oštećenje ćelija i sadrži mangan i kalijum, a neki smatraju da sam miris kafe može smanjiti stres.

Crna čokolada

Uvek bi trebalo da nam je pri ruci red crne čokolade. Dijetetičari ističu da su dve kockice sasvim dovoljne da pojedemo tokom dana. Svaki kockicu treba jesti pažljivo, uživajući u zalogaju. Čokolada je puna vlakana, bakra, magnezijuma, gvožđa, a za maksimalan doživljaj "sreće", trebalo bi birati organske varijante sa većim procentom kakaa.

image