Magazin

Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svetu

Vlasnik "Tesla Motorsa", "Spejs eksa" i onlajn platofme Iks bio je na prvom mestu od 2021. godine, međutim, prema najnovijim podacima zabeležen je pad neto vrednosti njegovog bogatstva za 17.6 milijardi dolara. Sada je titulu najbogatijeg čoveka na svetu preuzeo osnivač kompanije "Amazon", Džef Bezos.
Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svetuGetty © Omar Marques

Džef Bezos juče je ponovo poneo titulu najbogatijeg čoveka na svetu, pošto je pretekao Ilona Maska, pokazuje novo ažuruanje Blumbergovog indeksa milijardera. Neto bogatstvo osnivača "Amazona" je sada 200 milijardi dolara, a Maskovo se procenjuje na 198 milijardi dolara. 

Akcije "Amazona" su takođe porasle za oko 89 odsto u odnosu na ovo doba prošle godine, a Bezos je vlasnik oko devet odsto akcija. Bezos je takođe nedavno prodao akcije u vrednosti od oko četiri milijarde dolara i povukao se iz "Amazona". Multimilijarder sada posvećuje pažnju svojim svemirskim projektima. Bezosov povratak na prvo mesto dolazi nakon rasta akcija u kompaniji "Big Teks", nakon procvata razvoja veštačke inteligencije.

Mask je prošle godine izgubio oko 31 milijardu dolara, dok je Bezos dobio 23 milijarde dolara. Bezos je takođe zabeležio gubitak od oko 500 miliona dolara, ali je pad u Maskovom budžetu doveo do toga da je osnivač "Amazona" ipak pretekao generalnog direktora "Spejs eksa".

Bezos je ranije smenio suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa 2017. godine na poziciji najbogatijeg, pre nego što ga je Mask skinuo sa trona 2021. godine.

Na listi najbogatijih, posle Bezosa i Maska, nalazi se francuski milijarder Bernar Arno, direktor kompanije LVMH, koja drži preko 70 različitih luksuznih brendova sa 197 milijardi dolara. Tu je i osnivač "Mete" Mark Zakerberg, sa 179 milijardi dolara, a zatim suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts, sa 150 milijardi dolara.

Na šestom mestu je Stiv Balmer (143 milijarde dolara), zatim investitor Voren Bafet (133 milijarde dolara), Lari Elison (129 milijardi dolara). Sledi ga suosnivač Gugla Lari Pejdž (122 milijarde dolara), a na poslednjem, desetom mestu je još jedan suosnivač Gugla - Sergej Brin (116 milijardi dolara).

image