Magazin

Džef Bezos za 13 minuta zaradi više nego prosečna osoba za ceo život

Osnivač kompanije Amazon za nepunih 13 minuta zaradi više nego prosečna osoba za ceo život, proizilazi iz podataka koji je objavio globalni poslovni časopis Forčun (Fortune). Tokom cele 2023. godine, Džef Bezos je zarađivao više od 7,9 miliona dolara na sat.
Džef Bezos za 13 minuta zaradi više nego prosečna osoba za ceo životGetty © Gareth Cattermole

Bezosovo bogatstvo je u 2023. godini poraslo sa 107 na 177 milijardi dolara, što odgovara rastu bogatstva za 191,78 miliona dolara dnevno ili za oko 7,99 miliona dolara na sat, prenosi portal Jahu fajnens.

Prosečan Amerikanac u toku svog radnog veka prema podacima iz 2023. godine zaradi 1,7 miliona dolara, a Bezos ovu sumu zaradi za približno 0,21 sati to jest za 12,76 minuta.

Amazon je globalni gigant trgovine preko interneta i spada u grupu "Sedam veličanstvenih" američkih tehnoloških kompanija koje imaju najveću vrednost na berzama.

Osim Amazona, Bezos je diversifikovao svoje investicije. Osnovao je Blue Origin Enterprises, privatnu kompaniju za svemirske letove s ambicioznim ciljevima kao što su izgradnja svemirskih hotela i zabavnih parkova. Takođe je kupio The Washington Post 2013. godine i investirao u nekoliko drugih preduzeća, uključujući Arrived Homes, kompaniju koja pojedincima omogućava ulaganje u stanove za iznajmljivanje s početnom cenom od samo 100 dolara.

Njegove investicije obuhvataju projekte od najnovijih tehnologija do tradicionalnih medija, što pokazuje Bezosovu sposobnost prepoznavanja i kapitalizacije raznolikih poslovnih prilika. Ovaj diversifikovani pristup investiranju ne samo da štiti njegova finansijska sredstva od tržišne nestabilnosti, već ih i održava na čelu mnogih vodećih industrija.

Iako je kritikovan zbog relativno niskih dobrotvornih priloga u poređenju s njegovom neto vrednošću, Bezos je počeo povećavati svoja humanitarna ulaganja 2020. godine, uložio je 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena i donira novac u različite svrhe, uključujući obrazovanje i beskućništvo.

Iako se finansijski uspesi Bezosa mogu činiti nedostižnim, oni služe kao svedočanstvo o snazi predviđanja, inovacija i upornosti. Njegova priča pruža nadu i inspiraciju, podsećajući ljude da su uz posvećenost i strateško razmišljanje značajni uspesi mogući.

image