Magazin

Osećaj "grebanja" u grlu se leči medom i čajem, ali u nekim situacijama nije bezazlen

"Grebanje" ili osećaj svraba u grlu je čest znak alergija i infekcija. Ova nelagoda može da se ublaži medom, ispiranjem grla sa slanom vodom ili žalfijom, toplim čajevima ili lekovima protiv alergija i prehlade. Ipak, u kojim situacijama to "grebuckanje" nije bezazleno?
Osećaj "grebanja" u grlu se leči medom i čajem, ali u nekim situacijama nije bezazlen© @ asierromero/freepik

Skoro svi, s vremena na vreme, doživljavaju neprijatnost zbog svraba u grlu. Kako je poznato on se eliminiše jednostavnim tretmanima bez recepta i kućnim lekovima.

Nadraženo grebuckanje u grlu može biti uzrokovano raznim faktorima a alergijski rinitis je jedan od njih. Uobičajeni okidači su polen, perut, prašina, dim cigarete ili izduvni gasovi. Lekari naglašavaju da može da se pojavi i zbog alergije na hranu, lekove, a reakcije se generalno razvijaju u roku od nekoliko minuta pa do nekoliko sati. Ovde treba da budemo veoma oprezni, jer neke alergije su opasne po život.

Dehidratacija i žgaravica uzrokuju grebanje u grlu

Upala grla, bakterijske upale krajnika, prehlade, grip izazivaju svrab u grlu, kažu doktori i dodaju da ova neprijatnost može nastati i zbog dehidracije. Uobičajena je tokom toplog vremena, posle vežbanja ili tokom bolesti. Dehidracija može izazvati suva usta, privremeno stanje u kojem usta i grlo nemaju dovoljno pljuvačke. Ovo izaziva osećaj svraba u grlu, piše Medikal Njuz Tudej. Lekari ističu da neki ljudi sa hroničnim refluksom kiseline mogu da imaju probleme sa grlom.

"Golicanje" u grlu često prate curenje nosa, sinusni pritisak, suzne oči, kijavica, osip, dijareja, osećaj pospanosti.

Kada treba da se obratimo lekaru

Svrab u grlu obično brzo prolazi i "leči" se toplim čajevima, medom, ispiranjem slanom vodom. Međutim, ako je uporan i traje više od 7 dana, treba se obratiti lekaru, posebno ako je praćen i visokom temeraturom, teškim disanjem, groznicom, oteženim gutanjem, bolim u grlu.

Prevencija

Postoje razni načini kako možemo da umanjimo rizike za nastanak ove nelagonosti. Pod tim se podrazumeva prestanak pušenja, unos dosta tečnosti, izbegavanje kafe i alkohola, pranje ruku.

image