Magazin

Fotografija Kejt Midlton povučena iz medija, agencije navode da je slika "lažirana"

Posle objavljivanja prve zvanične fotografije princeze od Velsa nakon operacije, mediji i društvene mreže ne prestaju da iznose mišljenja da je slika zapravo "fotošopirana". Razne teorije "podgrevaju" i renomirane medijske kuće kao što su Rojters i Asošiejted pres, jer su ovaj porodični portret uklonili iz distribucije novinskim organizacijama širom sveta, uz objašnjenje da se "pri bližem pregledu čini da je izvor manipulisao slikom".
Fotografija Kejt Midlton povučena iz medija, agencije navode da je slika "lažirana"Getty © Samir Hussein / Contributor

U nedelju, za dan Dan majki u Velikoj Britaniji, objavljena je fotografija na kojoj su princeza od Velsa, Kejt Midlton, zajedno sa svojom decom, princom Džordžom, princezom Šarlot i princom Lusom. Fotografiju je snimio princ Vilijam u porodičnoj kući u Vindzoru, navedeno je iz palate.

U opisu portreta piše: "Hvala vam na lepim željama i kontinuiranoj podršci tokom poslednja dva meseca". Takođe, Kejt je tom prilikom čestitala i Dan majki.

Samo što je slika podeljena na zvaničnim profilima princa i princeze, krenula su nagađanja - mnogi su na mrežama počeli da tvrde da su na njoj izvršene određene fotošop intervenicije.

Rojters, Asošiejted pres, Geti imidžis i AFP povukle fotografiju iz arhive

Sliku, koju je Kensingtonska palata objavila sa porukom za Dan majki, opozvale su foto agencije Geti, Asošiejted pres, Rojters, AFP: "Pri boljem razmatranju, čini se da je izvor manipulisao slikom", navodi se u saopštenju Asošiejted presa. Agencije imaju politiku da ne distribuiraju fotografije koje su previše "montirane". Smatra se da je to prvi put da je slika koju su objavili članovi kraljevske porodice opozvana na ovaj način.

Šta je sve sporno na slici

"Nedoslednost" sa rukom princeze Šarlote bio je detalj koji je jednoj foto agenciji sugerisao da je slika izmanipulisana. Korisnici društvenih mreža tvrdili su da joj nedostaje deo zgloba. Drugi su komentarisali da princeza od Velsa nije nosila venčani prsten, dok je princ Luis imao prekrštene prste i da drvo u pozadini ima lišće iako je tek sredina marta, piše Telegraf.

"Loš posao u fotošopu"

Dr Hani Farid, profesor računarskih nauka na Kalifornijskom univerzitetu Berkli, rekao je za Telegraf da problem sa rukavom princeze Šarlote izgleda kao "loš posao u fotošopu".

"U poslednje vreme mnogo pričamo o veštačkoj inteligenciji, ali još uvek je moguće koristiti tradicionalne alate za uređivanje fotografija. Ono što bi nas ovde zabrinulo je da Kejt nije na ovoj fotografiji i da je digitalno umetnuta. Ovo bi bila dramatična manipulacija", kaže profesor. Napominje se da nema dokaza koji bi sugerisali da je princeza umetnuta na fotografiju.

Povodom ove "bure", Kensingtonska palata se nije oglašavala.

Šta se dogodilo sa princezom od Velsa

Kejt Midlton je zvanično je poslednji put viđena prilikom dolaska u crkvu za katolički Božić prošle godine, kada je uslikana zajedno sa mužem i decom. U januaru je objavljeno je da je Kejt operisana na Londonskoj klinici i da je imala operaciju abdomena. Naglašeno je da "malo verovatno da će se princeza vratiti na dužnosti pre Uskrsa" i da se "ona nada da će javnost razumeti njenu želju da lični medicinski podaci ostanu privatni".

Ova odluka je izazvala velike polemike u javnosti jer se nagađalo šta se zaista dogodilo sa Kejt i da li je dobro. I onda, 4. marta američki portal "TMZ" objavio paparaco sliku gde se je nosila naočare za sunce i sedela je na suvozačkom sedištu crnog Audija kojim je upravljala njena majka Kerol Midlton. Zbog fotografije naveliko se pričalo da li je na toj slici zaista Kejt a mnogi su bili zabrinuti zbog njenog zdravlja. Takođe, "fotošopirana" slike princeze sa decom opet dodatno zbunjuje javnost. Stiče se utisak da često ćutanje Kensingtonske palate ostavlja velike dileme i nedoumice šta se zapravo dešava sa Kejt.

image