Magazin

Groznica kod beba i dece - kada situacija postaje ozbiljna

Svako stanje povišene telesne temperature vrednosti 38 stepena ili više se naziva groznicom. Dakle, to nije bolest, kako mnogi smatraju, već simptom nekog oboljenja. Česta je kod bebe i mališana, ali u kojim sličajevima treba groznicu da pustimo da ide svojim tokom, a kada je vreme da detetu damo lek ili posetimo lekara? Na ova pitanja za RT Balkan odgovara Marija Kostić-Vučićević, pedijatar.
Groznica kod beba i dece - kada situacija postaje ozbiljna© @ peoplecreations/freepik

Većina novorođenčadi i dece imaju groznicu tokom svog detinjstva, a lekari naglašavaju da postoje različite vrste groznica, u zavisnosti od uzročnika povišene temperature:

"Najčešće su infekcije i to virusne, bakterijske, neke su praćene osipom po koži, pa se nazivaju osipnim groznicama. Febrilno stanje može nastati i usled imunoloških poremećaja, povreda tkiva i organa na primer, opekotine, malignih i nekih metaboličkih bolesti. Takođe, uzrok povišene telesne temperature mogu biti pojedini lekovi i biološki agensi", kaže pedijatar Marija Kostić-Vučićević.

Iako variraju od deteta do detata, ipak postoje opšti simptomi koji ukazuju na groznicu.

"Osnovni simptomi su povišena telesna temperatura, dete je neraspoloženo, može imati drhtavicu, a kod male dece uzrasta 1 ipo do 2 godine se mogu javiti grčevi. Kod svakog febrilnog stanja, odnosno groznice, bi trebalo uzeti detaljnu anamnezu, uraditi detaljan pregled i osnovne laboratorijske analize. Kao što sam već rekla, najčešći uzrok febrilnosti su infekcije, i to one uzrokovane virusima", naglašava doktorka.

Kada bebu ili dete moramo hitno da odvedemo kod doktora

"Novorođenčad i deca uzrasta do 3 meseca sa visokom temperaturom se obavezno hospitalizuju zbog detaljne evaluacije. Međutim, kada su u pitanju starija deca nije potrebno ići kod pedijatra odmah čim dete dobije povišenu temperaturu. Trebalo bi sačekati prva tri dana i pratiti stanje deteta. Primenjivati antipiretike, lekovi za snižavanje temperature, rashlađivati dete (lagana garderoba), tuširati, adekvatno rehidrirati. Ukoliko je dete dobrog opšteg stanja, pije, jede, temperatura se snižava na primenu antipiretika, najčeće je uzrok virusna infekcija koja prođe za 3-5 dana.

Ukoliko temeratura ne spada posle tri dana, savet je da dete odvedemo kod lekara: 

"Ako temperatura traje duže od tri dana, neophodno je javiti se pedijatru. Takođe, kad su dece lošeg opšteg stanja - pospana, neraspoložena, ne piju, ne jedu, slabije mokre, povraćaju učestalo, imaju dijareju, osip ili grčeve, održava se visoka temperatura uprkos primeni lekova trebalo bi se odmah uputi u zdravstvenu ustanovu", ističe Marija. 

image