Magazin

Trudnoća, letenje avionom i porođaj na visini od 10.000 metara

Vest da se jedna žena porodila u avionu na letu od Jordana do Velike Britanije juče se pronela internetom i društvenim mrežama, a mnoge trudnice čak i zabrinula. Ipak, kako navodi letačko osoblje, razloga za strah nema, a jedino što je važno jeste pridržavanje preporuka lekara kada je putovanje avionom u pitanju.
Trudnoća, letenje avionom i porođaj na visini od 10.000 metara© Canva / encrier

Neočekivani porođaj u avionu, na visini od nekoliko hiljada metara, u avijaciji važi za ekstremnu situaciju, ali je dobra vest da to nije nešto što bi trudnice trebalo da odvrati od putovanja. Naprotiv, kvalitetan odmor  budućoj majci može biti itekako od koristi. Samo treba biti obazriv kada se bira transportno sredstvo i destinacija.

Letenje avionom u trudnoći - kada je dozvoljeno, a kada ne

Kada je reč o letenju avionom u trudnoći, postoje jasna pravila i procedure kojih se treba pridržavati. Tako je, primera radi, putovanje avionom, pod uslovom da ne postoje komplikacije, dozvoljeno sve do kraja 36. nedelje trudnoće, odnosno do 32. nedelje ukoliko je u pitanju blizanačka trudnoća.

Sve do 28. nedelje ulazak u avion nije uslovljen nikakvom dokumentacijom, a zemaljsko osoblje se tada oslanja isključivo na usmeni podatak koji dostavlja buduća majka kada je reč o dolasku bebe na svet. Nakon toga, većina avio-kompanija traži da se dostavi pismeni izveštaj ginekologa ili babice o očekivanom terminu porođaja.

Šta ako porođaj krene tokom leta

U praksi se retko dešava da beba odluči da je baš tokom leta pravo vreme da se rodi, budući da je letenje dozvoljeno do određene nedelje trudnoću. Ali, nije nemoguće. Ova situacija se u avijaciji smatra ekstremnom, budući da su život majke i bebe u rukama letačkog osoblja. Srećom, oni znaju kako da se u takvim situacijama ponašaju i učiniće sve da porođaj protekne dobro.

Prvo što će stjuardi i stjuardese uraditi jeste potražiti doktora, sestru ili babicu na letu - kako bi buduća majka i beba dobili najbolju moguću negu ili dodatnu medicinsku pomoć. Ukoliko takvih nema, porođaj svakako obavlja letačko osoblje, koje je na obukama moralo da nauči da preseče pupčanu vrpcu, obriše bebu i zamota je ćebe.

U slučaju da je porođaj kritičan i da život porodilje i bebe visi o koncu, pilot će potražiti najbliži aerodrom i prizemljiti avion po hitnom postupku. Na zemlji će tim lekara pružiti svu neophodnu negu i postarati se da novopečena porodica ovu neplaniranu situaciju ipak pamti po dobru.

Šta piše bebi u pasošu - gde je rođena

Kada je reč o državljanstvu bebe koja se rodila u avionu, to zavisi od zakona države u čijem se vazdušnom prostoru dogodio porođaj. Neke zemlje daju svoje državljanstvo bebama koje se rode dok je avion u vazduhu iznad njihove teritorije, dok se po zakonima drugih, državljanstvo dodeljuje na osnovu državljanstva roditelja. Isto važi i za preletanje iznad mora ili okeana.

Pojedine avio-kompanije bebama rođenim na svojim letovima uručuju i poklone. Nekada su to simbolični darovi koji će roditelje i dete podsećati na neobičan događaj, a nekada i vredni pokloni poput besplatnog doživotnog letenja tom avio-kompanijom.

Postoje i slučajevi kada se sticajem okolnosti beba rodi u vazdušnom prostoru koji ne pripada ni jednoj zemlji. Tada se, u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih Nacija, njoj dodeljuje državljanstvo u skladu sa poreklom avio-prevoznika. Međutim, šanse da se ovako nešto desi su vrlo male, kao što su ima malo teritorija koje ne pripadaju ni jednoj državi.

image