Magazin

Eksperti objasnili koja su mesta najbolja u avionu ako putujete sa decom, a koja ako se bojite letenja

Kako se avio-industrija razvila, a avioni postali najučestaliji i najbrži vid transporta, i udobnost se smanjila zarad većeg broja putnika koji se mogu smesteti u letelicu. Ipak, neka mesta su jednostavno bolja od drugih. Šta kažu eksperti, gde je najbolje sedeti?
Eksperti objasnili koja su mesta najbolja u avionu ako putujete sa decom, a koja ako se bojite letenja© Canva / kasto

Iako nam na prvi pogled sva sedišta u ekonomskoj klasi aviona mogu izgledati isto, između njih postoje razlike: neka imaju više prostora za noge, druga nisu pored izlaza u slučaju opasnosti pa se mogu činiti "mirnijim", dok su neka u delovima kabine u kojima je letenje prijatnije za određene tipove putnika.

Zavisno od toga da li vam letenje unosi strah, putujete sa malom decom, imate potrebu za odmorom tokom puta ili pak veoma kratko vreme presedanja, ova mesta su najbolja za vas.

Ako vam letenje izaziva strah, birajte sedišta  u sredini

Putnicima koji imaju strah od letenja, napadi anksioznosti i panike u vazduhu im nisu strani - što zbog prolaska kroz zone turbulencije, što zbog neugodnog osećaja prilikom poletanja, sletanja i manevara. Za one kojima je letenje stresno, sedišta u srednjem delu aviona, malo ispred njegovih krila i tik do prolaza su najbolji izbor.

"Postoji oštra debata oko toga da li se zaista oseća velika razlika između prednjeg i zadnjeg dela aviona", navodi Pol Tizard, trener za prevazilaženje straha od letenja u LavFlaju. "Neki smatraju da je ogromna, drugi da je marginalna. Zapravo, tačka ravnoteže je oko krila ili možda malo napred, i zato se na mesta smatraju najboljim".

Onima kojima je letenje stresno preporučuju se i mesta iz kojih se jasno može videti "kuhinjica" u kojoj je obično smešteno letačko osoblje, stjuarti i stjuardese, budući da njihova blizina može pozitivno uticati na osećaj sigurnosti u vazduhu.

Za roditelje sa decom je najbolji prvi red

Ako letite sa bebom ili malom decom, najbolje bi bilo da prilikom čekiranja na let zamolite osoblje da vam dodeli mesta u prvom redu, odmah iza pregrade koja deli biznis i ekonomsku klasu. Ova mesta raspolažu ne samo većim prostorom za noge, već i pogodnostima poput prostora za kačenje krevetića za bebu u većini modela letelica. Još jedan bonus je i to što deca, ma koliko nemirna bila, neće gurati ili šutirati sedište onoga ko sedi ispred vas, a samim tim ćete izbeći i negodovanje drugih putnika.

Sedišta pored prozora takođe mogu biti dobar izbor za roditelje koji ne putuju sami - ukoliko ste u avionu sa malom bebom u krilu, zid odnosno prozor letelice može vam poslužiti kao oslonac tokom hranjenja ili bebinog spavanja, a ukoliko je u pitanju dete vrtićkog ili školskog uzrasta, gledanje kroz prozor biće mu zanimacija za skoro čitav let. Kao bonus dolaze i "instagramične" fotografije koje kasnije možete podeliti na društvenim mrežama, ili sačuvati kao uspomenu na avanturu zvanu "putovanje sa detetom".

Za spavalice su najbolja mesta do prozora

Za one koji putuju na dugim relacijama ili jednostavno vole da dremnu tokom letova, sedišta do prozora su najbolji izbor iz dva razloga: prvi - možete se nasloniti kako vam ne bi padala glava i drugi - izbeći ćete da vas neko konstantno gurka dok prolazi kroz prolaz. Drugi najbolji izbor bila bi sedišta koja se nalaze na izlazu u slučaju opasnosti - ona imaju više prostora za noge, te ćete moći da se opružite i uživate u letu.

Ono što bi svakako trebalo izbeći su sedišta u poslednjem redu aviona, budući da se ona ne mogu spustiti, a i nalaze se odmah pored toaleta i kuhinje, što ih čini veoma bučnim i prometnim.

Ukoliko "jurite" drugi let, birajte sedišta najbliža kabini i izlazu

Presedanje na drugi let može biti veoma izazovno ukoliko je vremena malo, budući da treba stići sa jednog terminala na drugi, a pritom se ne izgubiti na aerodromu. Zato, ukoliko treba da "uhvatite" drugi let, a za to imate malo vremena, uvek birajte mesta koja su bliža pilotskoj kabini odnosno izlazu iz avona. Ako su prvi redovi zauzeti, neka drugi izbor budu sedišta do prolaza iz kojih ćete brže izaći i iskrcati se.

Kada se nađete u stisci sa vremenom između dva leta, uvek o tome obavestite osoblje aviona - oni vam mogu pomoći da se bolje organizujete i stignete na drugi let, makar time što će vas smestiti na sedišta koja će biti zgodnija za iskrcavanje.

image