Magazin

Produženi Kovid odlazi u zaborav: Lekari tvrde da su simptomi slični kao i kod običnog gripa

Vreme je da termin produženi Kovid konačno izađe iz upotrebe, poručuju naučnici koji su se bavili istraživanjem ove teme. Po njihovom mišljenju, simptomi ovog stanja nisu ništa gori od onih koji se javljaju nakon običnog gripa, te nema potrebe ni za diferencijacijom.
Produženi Kovid odlazi u zaborav: Lekari tvrde da su simptomi slični kao i kod običnog gripa© Canva / milorad kravic

Iako je stanje produženog Kovida priznato čak i od strane Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO), a termin ustaljen kako kod ljudi, tako i kod naučnika, sada istraživači iz Kvinslend Helta imaju drugačije mišljenje o ovoj temi. U svojim naučnim radovima oni naglašavaju da prolongirano postojanje simptoma virusa, koje se definisalo kao produženi Kovid, nije ispraćeno drastično gorim simptomima nego bilo kakva druga infekcija niti grip, prenosi Gardijan.

Zbog čega bi termin produženi Kovid trebalo da izađe iz upotrebe 

Vodeći autor studije doktor Džon Džerard je u intervjuu za ovaj magazin naglasio da je "krajnje vreme da termin produženi Kovid izađe iz upotrebe" i ode u zaborav, budući da se njegovim korišćenjem implicira da je ovo stanje drastično drugačije, da se povezuje isključivo sa Korona virusom i da u pojedinim slučajevima može izazvati čak i nepotrebnu predostrožnost, zabrinutost i strah kod ljudi.

Različite definicije izazvale neslaganje struke

Postoje različite definicije produženog Kovida, ali ukoliko se vodimo onom zvaničnom, koju je izdala SZO, on predstavlja postojanje simptoma u vremenskom periodu dužem od tri meeseca nakon inicijalne infekcije, u slučajevima kada ti simptomi ne mogu biti objašnjeni drugom dijagnozom. Po mišljenju doktora Džerarda, sam nastanak termina produženi Kovid je upitan i najverovatnije se pojavio u vreme kada su se ljudi iznova zaražavali virusom u jako kratkom vremenskom periodu.

Šta kažu istraživanja

U istraživanju koje je sproveo Džerard sa svojim timom je učestvovalo 5.112 odraslih koji su imali simptome respiratorne infekcije i koji su testirani PCR metodom u periodu od maja do juna 2022. godine. Od ukupnog broja ispitanika njih 2.399 bilo je pozitivno ka Kovid-19, 995 je bilo pozitivno na grip Influenca, dok je 1.718 bilo negativno i na jedan i na drugi grip.

Godinu dana nakon inicijalnog testiranja od njih je traženo da opišu trenutno stanje, pri čemu je 16 posto njih izjavilo da i dalje ima određene simptome, dok je 3.6 posto ispitanika reklo da osećaju određene poteškoće u svakodnevnim aktivnostima. Od ukupnog broja onih koji su otežano funkcionisali na dnevnoj bazi, 3 procenta je ranije imalo Koronu, dok je 3,4 posto bilo pozitivno na Influencu, iz čega je i proistekao zaključak doktora Džerarda.

Studija je takođe razmatrala specifične simptome kod pacijenata koji su imali umereno do teške tegobe i otkrila je da je i kod pacijenata koji su bili pozitivni i negativni na Kovid, isti procenat (94 posto) prijavio jedan ili više uobičajenih simptoma produženog Kovida: umor, pogoršanje simptoma nakon napora, moždana magla i promene u ukusu i mirisu.

image