Svet

Kovid više nije opasan

Sa velikom nadom objavljujem da je okončana globalna zdravstvena pretnja kovida 19, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije
Kovid više nije opasanwww.globallookpress.com © © Mubashir Hassan

Kovid 19 ne predstavlja više globalnu zdravstvenu opasnost, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), što je veliki korak ka okončanju pandemije koja je odnela život više od 6,9 miliona ljudi u svetu, uticala na globalnu ekonomiju i uništila zajednice.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je, prema izveštaju Rojtersa, da mu je komitet koji se sastao po 15. put predložio da proglasi kraj opasnosti za javno zdravlje što je on i prihvatio.

"Sa velikom nadom objavljujem da je okončana globalna zdravstvena pretnja kovida 19", rekao je direktor SZO.

SZO je proglasila globalnu zdravstvenu opasnost od kovida najvećeg stepena pre tri godine, 30. januara 2020. Takav status doprineo je da pažnja međunarodne javnosti bude na zdravstvenoj pretnji, kao i da se ojača saradnja u vezi sa vakcinama i lečenjem.

Ukidanje globalne zdravstvene pretnje znak je napretka koji je svet napravio u ovim oblastima, ali kovid 19 je tu da ostane, iako više ne predstavlja opasnost,  navedeno je iz SZO.

Prema njihovim podacima, smanjen je broj smrtnih slučajeva, od pika od 100.000 nedeljno u januaru 2021, na nešto više od 3.500 u sedmici pre 24. aprila.

image