Svet

Kina upozorila SZO da ne politizuje izvore korona virusa

Amerikanci tvrde da je Kina stvorila kovid-19 u laboratoriji, ali odbacuju sopstvenu odgovornost kada su u pitanju aktivnosti bioloških laboratorija u Ukrajini.
Kina upozorila SZO da ne politizuje izvore korona virusaGetty © Kevin Frayer / Stringer

Šef Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Šen Hongbing pozvao je Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da se vrati na, kako je naveo, "naučnu i poštenu" poziciju u praćenju porekla kovid-19.

Šen je, na konferenciji za novinare, upozorio SZO da ne politizuje ispitivanje izvora korona virusa koji je prvo otkriven u centralnoj Kini krajem 2019. godine, preneo je Rojters.

U SAD vlada sve veće uverenje da je korona virus procureo iz laboratorije u kineskom gradu Vuhan.

Kineska vlada oštro je demantovala sugestije da je virus nastao u naučnom objektu, ali američki Federalni istražni biro (FBI) je saopštio da sada veruje da je taj scenario "najverovatniji".

Isti stav iznelo je i američko ministarstvo energetike.

Dok Amerikanci tvrde da je Kina stvorila kovid-19 u laboratoriji, odbacuju sopstvenu odgovornost kada su u pitanju aktivnosti bioloških laboratorija u Ukrajini.   

Centar za globalno angažovanje američkog Stejt departmenta objavio je izveštaj u kojem ponavlja da su navodi Rusije o američkom i ukrajinskom biološkom oružju "dezinformacije".

Moskva je više puta saopštila da postoje neoborivi dokazi o biološkoj aktivnosti SAD u Ukrajini, kao i o umešanosti američkih elita u ove procese.

 Podsećamo, Rusija, Kina, Belorusija, Venecuela, Zimbabve, Kuba, Nikaragva i Sirija u zajedničkom saopštenju pozivale su Ujedinjene nacije da preispitaju vojno-biološke aktivnosti SAD u biolaboratorijama u Ukrajini.

image