Magazin

Prvi čovek dobio bubreg od genetski uzgojene svinje

Muškarac star 62 godine u završnom stadijumu bubrežne bolesti postao je prvi čovek koji je dobio novi bubreg od genetski uzgojene svinje, saopštili su danas lekari iz Opšte bolnice Masačusets u Bostonu.
Prvi čovek dobio bubreg od genetski uzgojene svinje© Unsplash/ Robina Weermeijer

Četvoročasovna operacija transplantacije, izvedena 16. marta, "označava veliku prekretnicu u potrazi za obezbeđivanjem lakše dostupnih organa pacijentima", navodi se u saopštenju bolnice, preneo je Rojters.

Novi bubreg je počeo da izlučuje mokraću nedugo posle operacije, a stanje pacijenta nastavlja da se poboljšava, prema lekarima u Opštoj bolnici u Masačusetsu. 

"Ovo je zaista revolucionarni događaj," rekao je nefrolog, dr Vinfred Vilijams, zamenik šefa nefrološkog odeljenja u bolnici Mas Dženeral, prenosi En-Bi-Si Njuz. "Ako bubreg nastavi dobro da funkcioniše i ako ovo bude uspešno, mislim da će predstavljati proboj u nekoliko različitih oblasti," dodao je Vilijams.

Prva uspešna transplantacija bubrega od svinje u živog primaoca, predstavlja  prekretnicu u oblasti ksenotransplantacije, ili transplantacije životinje u čoveka, i mogla bi pružiti nadu desetinama hiljada ljudi u SAD koji čekaju na listi za transplantaciju organa, kao i brojnim drugima širom sveta.

Međutim, ksenotransplantacija još uvek nosi značajne rizike. U SAD su izvršene dve transplantacije srca od svinje u čoveka; u oba slučaja, pacijenti su živeli ne duže od dva meseca.

Bubreg je obezbedila biotehnološka kompanija eDženesis iz Kembridža, u Masačusetsu, koja je uklonila tri gena uključena u potencijalno odbacivanje organa. Takođe, ubačeno je i sedam ljudskih gena da bi se poboljšala ljudska kompatibilnost. Svinje nose retroviruse koji mogu zaraziti ljude, a kompanija je takođe deaktivirala patogene.

image