Magazin

Pet najneobičnijih zakona i naredbi koje su doneli ruski vladari

Epoha Carske Rusije iznedrila je mnoštvo neobičnih zakona i naredbi, a svako od vladara insistirao je da nekoj novini. Neki od njih su donošeni kako bi se sačuvala državna imovina, neki - kako bi se stalo na put evropeizaciji, a neki - kako bi se carica osećala bolje u svojoj koži.
Pet najneobičnijih zakona i naredbi koje su doneli ruski vladari© Canva / alexandraivankovich

Zakoni i naredbe su osnovni elementi uređenja jedne države. U vreme Carske Rusije donosili su ih imperatori i imperatorke, kako bi narodu dali jasne smernice šta se sme, a šta ne. Neki od njih su bili sasvim "na mestu", dok su neki toliko apsurdni da je to neverovatno.

Carica Jelisaveta Petrovna je naredila da svi na dvoru moraju nositi perike

Jelisaveta Petrovna je važila za lepoticu kojoj nije bilo ravnih, ali se bez obzira na to ona i dalje "takmičila" sa drugim damama. Jednog dana na carski dvor je pristigla pošiljka sa puderom za kosu - Jelisaveti se proizvod dopao i odmah ga je stavila. Ali, kroz neko vreme puder se na glavi pretvorio u čvrstu koricu koju je bilo prosto nemoguće oprati.

Izbezumljena carica nije imala drugog izbora nego da svoju bujnu kosu ošiša na ćelavo. Kako bi sakrila šta joj se dogodilo, ona je brže bolje poručila da joj se izradi perika. Ali, kako nije trpela konkurenciju, ona je izdala naredbu da sve dvorske dame moraju takođe da se ošišaju i da nose perike. Pa, neće valjda ona nositi, a druge dame se šepuriti sa svojom lepom kosom?

Car Aleksandar II je izdao zakon kojim se zabranjuju zabave sa medvedima

I dan danas postoji stereotip da se ruskim ulicama slobodno šetaju medvedi. Ako se pitate odakle je on potekao, odgovor je jasan - iz vremena Carske Rusije, odnosno sredine 19. veka. Tada su se ove divlje životinje često dresirale i koristile za različite zabave na trgovima ili privatnim proslavama, kako bi se narod i dvorjani veselili.

Na put ovom vidu zabave stao je carski dvor, koji je 1648. godine izdao ukaz kojim se zabranjuje dresura medveda i njihovo korišćenje u svrhu animiranja ljudi. U podršku jadnim životinjama priskočila je čak i crkva, a 1867. godine je Aleksandar II digao ukaz na viši nivo, učinivši ga zakonom. Nažalost, on se nije toliko poštovao i sve do 20-ih godina 20. veka medveđe zabave su se regularno organizovale.

Car Pavle I se zakonima borio protiv evropeizacije

Car Pavle I je u istoriji ostao upamćen po velikom broju donetih zakona. Neki su bili vrlo smisleni, ali je bilo i onih neobičnih. Većina njih su imala za cilj borbu sa evropeizacijom, a konkretno - sa svime što ima veze sa Francuskom i što na bilo koji način podstiče slobodoumlje i revolucionarske stavove.

Spisku stvari koje je Pavle I zakonom zabranio nema kraja. Damama nije bilo dozvoljeno da na haljinama imaju trake koje idu preko ramena, muškarcima - da nose takozvane francuske šešire sa širokim obodima i zulufe, kao i cipele sa trakama. Poseban prezir car je gajio prema valceru - plesu koji je bio vrlo popularan na dvoru.

Petar I je zabranio zakivanje eksera u đonove

Car Petar I je važio za vrlo ekonomičnog vladara koji se na sve moguće načine trudio da sačuva imovinu imperije. Kako bi zaštitio drvene pločnike Sankt  Peterburga od habanja, on je rešio da donese naredbu kojom bi se regulisalo koju je obuću dozvoljeno nositi, a koju ne, i koje se popravke na cipelama mogu vršiti.

Tim ukazom zabranjeno je bilo šetati ulicama grada u obući koja ima bilo kakve metalne elemente na đonovima, bilo da su u pitanju kramponi protiv klizanja ili ekseri kojima su se zakivale "flekice". Onima koji bi nastavili da uništavaju drvene pločnike neprilagođenom obućom, car je izricao velike novčane kazne, dok bi obućarima i prodavcima jednostavno "gasio" biznis i slao ih u zatvor.

Aleksej Mihajlovič je prvi pokrenuo kampanju protiv alkohola i balalajki

Aleksej Mihajlovič je važio za vrlo staloženog i mirnog vladara, koji nije voleo nikakva bučna veselja, provode po krčmama i alkohol. Želeći da potpuno priguši strast ruskog naroda ka alkoholnim pićima, on je 1647. godine na iznenađenje svih stanovnika carstva objavio rat alkoholizmu i balalajkama!

Za početak, smanjio je broj ugostiteljskih objekata u kojima su se ljudi okupljali uz piće i muziku, a potom i doneo zakon o trostrukom povećanju cena na alkoholnu produkciju. U vreme posta i nedeljom potpuno je zabranio prodaju napitaka, a nelegalnim prodavcima koji bi se drznuli da se ogluše, izricao i zatvorske kazne!

image