Magazin

Gde je bolje čuvati čokoladu - u frižideru ili na sobnoj temperaturi

Čokolada je jedna od omiljenih poslastica na svetu, pa se, tako može pronaći u gotovo svakom domu. Neki je čuvaju u frižideru, iz straha da će se pokvariti, a nekima je tako i ukusnija, dok je kod drugih ona na sobnoj temperaturi. Šta je ispravnije objasnili su naučnici.
Gde je bolje čuvati čokoladu - u frižideru ili na sobnoj temperaturi© Canva / margouillatphotos

Kada biste pitali poslastičara specijalizovanog za izradu čokolade koji je idealan način čuvanja odgovor bi verovatno bio da čokoladu uopšte ne treba čuvati, već je jesti. I, on bi bio apsolutno u pravu! Međutim, ukoliko je baš neophodno skladištiti je, postoje određena pravila.

Da li čokoladu treba držati na hladnom

Budući da čokolada često sadrži i mleko u prahu, većina ljudi smatra da bi je trebalo držati na hladnom mestu, kako se ona ne bi pokvarila. Ali, to je potpuno pogrešno. Držanje čokolade u frižideru (ili još gore, zamrzivaču) može dovesti do promene strukture i boje čokolade, pri čemu se na njoj pojavljuju sumnjive naslage bele boje. Ova pojava se u poslastičarskim krugovima naziva i cvetanjem šećera.

Iako ovaj beličasti sloj na čokoladi ni na koji način ne utiče na sam kvalitet čokolade, niti na njenu podobnost za konzumaciju, ona svakako izgleda manje privlačnom za jelo, objasnio je Filip Kvantrel, stručnjak za ispravnost hrane iz kompanije InSinkErator u intervjuu za magazin Dejli Star.

Koja je idealna temperatura na kojoj bi trebalo da čuvamo čokoladu

Belgijski majstori za izradu čokolade ističu da je idealna temperatura za skladištenje čokolade oko 20 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi ovaj slatkiš zadržava svoju prepoznatljivu teksturu i boju, i nije podložan kvarenju. Idealno bi bilo da se čokolada drži na mestu koje je suvo i zaštićeno od direktne sunčeve svetlosti - u ormanu ili fioci.

Temperature koje premašuju 24. podeljak Celzijusove skale čokoladi nikako neće odgovarati: kakao puter koji je jedan od njenih sastojaka počeće da se topi, a graške masnoće će "izbiti" na površinu, čineći je ne samo mekanom, već i nezgodnom za konzumaciju, navode poslastičari iz kompanije Beldžian Dilajts. Ukoliko je napolju baš vruće, čokolada se može smestiti i u frižider, ali na kratko vreme.

image