Magazin

Ne moramo je se odreći: Koja čokolada je najbolja za organizam

Za mnoge, čokolada nije samo namirnica, nego je ljubav - ima odličan ukus, posle svakog zalogaja čini da se osećamo tako dobro. Ipak, nisu sve čokolade dobre za nas i stručnjaci napominju da ako želimo da uživamo u ovom slatkišu, moramo da biramo zdravije varijante.
Ne moramo je se odreći: Koja čokolada je najbolja za organizam© Towfiqu barbhuiya/unsplash

Nema razloga da prestanemo da uživamo u čokoladi sve dok je jedemo umereno i biramo zdravije opcije koje su dobre za naš organizam, navode dijetetičari. Crna čokolada je puna flavonoidima, supstancama koji štite ćelije i smanjuju rizik od raka, srčanih bolesti i drugih stanja. Ipak, korisne prednosti nećemo osetiti ako konzumiramo mlečne ili bele čokolade, bogate veštačkim šećerima i pojačivačima ukusa.

"Sve zavisi koji čokoladu birate. Tamna čokolada, u umerenim količinama, može biti zdrav dodatak svakodnevnoj ishrani", kaže nutricionista Uma Naido.

Kako izabrati pravu čokoladu

Za početak, potrebano je da čitamo deklaraciju. Neophodno je da pronađemo onu čokoladu koja sadrži velike količine kakaoa, a manje šećera. Veoma tamna čokolada je najzdraviji oblik čokolade koji možemo jesti. Obično ima manje šećera od drugih oblika čokolade i ne sadrži mleko ili dodatne masti, piše Vašington Post.

Preporuka je da potražimo tamnu čokoladu koja ima 70 odsto ili više kakaoa. Neki stručnjaci smatraju da je više, čak preko 80 odsto bolje, jer više kakaa obično znači manje šećera: "Ako ste ikada jeli 85 odsto crne čokolade, postoji prirodna tačka zaustavljanja. Većina ljudi ne može da pojede ceo red", kaže dijetetičar Džulija Zumpano.

Stručnjaci naglašavaju da etikete neće otkriti koncentraciju flavonoida, ali što je čokolada tamnija, to će verovatno sadržati više ove supstance koja je dobra za zdravlje srca i imuni sistem. 

Koliko čokolade možemo da konzumiramo dnevno

Ne postoji tačna mera, ali nutricionisti kažu da dve kockice crne čokolade u toku dana mogu da utiču pozitivno na naše zdravlje. Takođe, neophodno je da se maksimalno ograniči unos mlečne i bele čokolade.

Čokoladu ne treba baš posmatrati kao "zdravu" hranu, u smislu, kao sveže voće i povrće, ali ne treba se lišavati ovog slatkiša, kažu stručnjaci i naglašavaju da je bitno da uživamo u dve kockice tokom dana i da biramo one koje sadrže veći procenat kakaa. 

image