Magazin

Preminuo slavni modni dizajner Roberto Kavali

Italijanski dizajner Roberto Kavali preminuo je u Firenci u 83. godini života. Tužna vest je saopštena na njegovom zvaničnom Instagram nalogu.
Vittorio Zunino CelottoGetty

Nakon duge bolesti, večeras je u svom domu u Firenci preminuo Roberto Kavali, slavni dizajner i osnivač istoimene modne kuće. Vest o smrti kreatora osvanula je pre nešto manje od sat vremena na njegovom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Instagram.

"Dragi Roberto, možda više nisi fizički ovde sa nama, ali znam da ću uvek osećati tvoj duh sa sobom. Najveća mi je čast u karijeri bila da radim pod vašim nasleđem i stvarati za brend koji ste osnovali sa takvom vizijom i stilom. Počivaj u miru, svima ćeš toliko nedostajati i voljeti da će tvoje ime nastaviti da živi i da bude svetionik inspiracije drugima, posebno meni", saopštio je kreativni direktor kompanije "Roberto Kavali", Fausto Puljisi.

Ljubav prema modi i životinjskom printu

Pre nego što je postao sinonim za izuzetne kreacije, Kavali je studirao na Akademiji lepih umetnosti u Firenci, a nakon završenih studija se zaposlio u tekstilnoj industriji. Sa navršenih 30 godina, 1970. godine, on je lansirao svoj lični brend, koji je u svet mode uneo smelost i seksipil. 

Kavalijeva sklonost ka zmijskoj koži i ekstravagantnim dezenima u kojima se naglašava životinjski print ga je učinila miljenikom međunarodnog džet seta. Kako je i sam naglašavao, kopiranjem dezena životinjskog printa kopirao je samog Boga.

"Kopiram životinjsku odeću na ljudsku, jer želim da kopiram boga. Mislim da je bog fantastičan dizajner", čuvena je izjava Roberta Kavalija.

Njegove modne kombinacije su 70-ih godina prošlog veka među prvima nosile zvezde poput Sofije Loren i Bridžit Bardo, a danas im ne mogu odoleti ni Dženifer Lopez, Kim Kardašijan i druge svetske zvezde.

Tokom svoje izuzetne karijere, Roberto Kavali je sarađivao i sa brojnim modnim kućama i brendovima, a svoj uticaj je proširio i na druge segmente mode, uključujući luksuzne parfeme, modne dodatke i nakit.

image