Magazin

Preminula Iris Apfel, modna ikona i dizajnerka koja je oduševila svet svojom pojavom

Ekstravagantna i jedinstvena Iris Apfel bila je jedna od najpoznatijih modnih ikona današnjice, koja je svojom pojavom oduševljavala svet. Prvog marta ove godine njen život se ugasio - "gerijatrijska starleta", kako je samu sebe zvala, preminula je u 103. godini života.
Preminula Iris Apfel, modna ikona i dizajnerka koja je oduševila svet svojom pojavomGetty © Noam Galai

Ekscentrični stil Iris Apfel privlačio je pažnju velikog broja ljubitelja mode, a obajve na društvenim mrežama sakupljale na desetine hiljada "lajkova". Vest o smrti jedinstvene Iris, koja je svojom energijom zračila zagazivši u 103. godinu, objavljena je na njenom nalogu na Instagramu i potresla je modni ceo svet.

Smeli aksesoari i neobične odevne kombinacije

Iris Apfel je bila jedinstvena žena - uvek doterana, poznata po svojim smelim aksesoarima i odevnim kombinacijama koje oduzimaju dah. Zaštitni znak Iris bile su i velike okrugle naočare koje su dodatno isticale njen smisao za modu, koji je bio radosno eklektičan.

Kako je sama volela da kaže, niakda se nije trudila da bude buntovnik, niti je nameravala da ikada postane poznata. Jedino na čemu je nastojala jeste da bude zadovoljna i da bude svoja. Ljubitelji mode su to i prepoznali i vremešnu Iris oberučki prihvatili. Ona je bila inspiracija mnogih i sinonim za visoku modu i ekstravaganciju.

Ljubav prema modi je gajila od detinjstva

Ljubav prema modi Iris je negovala od detinjstva - sa svojih 11 ili 12 godina je kupila od ušteđevine svoj prvi broš, koji je postao poput portala u svet o kome mnogi samo sanjaju. Kroz godine, njena kolekcija aksesoara je postala toliko poznata da bi joj na njoj pozavideli svi.

Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Njujorku, a kasnije nastavila da pohađa i umetničku štoku na Univerzitetu Viskonsin. Radila je i kao tekstopisac za modni časopis Women’s Wear Daily, ali i kao dizajner enterijera.

image