Magazin

Da li je istina da treba da restartujemo računar baš svaki dan

Šta prvo uradimo kada naš računar prestane da reaguje na komande? Tačno tako - isključimo ga. I zaista, problem bude rešen. Ali, da li je potrebno da baš svaki dan gasimo računar nakon što završimo sa radom?
Da li je istina da treba da restartujemo računar baš svaki dan© Canva / 1001Love

Ljudi se dele na dva tipa: na one koji svoj računar gase omah po završetku rada na njemu i one koji su u stanju da ga ne isključe sve do momenta kada on potpuno "pobrljavi". Ko je od korisnika u pravu i čemu uopšte služi restartovanje računara je večita dilema, koju su eksperti za računarske tehnologije konačno razrešili.

Šta se dešava sa našim računarom kada ga restartujemo

Restartovanje računara je presudno za njegov nesmetan i skladan rad. Ono čisti memoriju i zaustavlja rad svih aplikacija koje "jedu" RAM memoriju, a ujedno rešava i probleme koji su tokom rada nastali na perifernim hardeverskim komponentama i drajverima.

Sada kada znamo da je ono važno za rad računara, postavlja se veoma logično pitanje - da li je potrebno da ovo radimo svaki put kada završimo sa radom, jednom u nekom vremenskom rasponu ili je sasvim u redu i da nikad ne restartujemo računar?

Koliko često treba restartovati računar

Stručnjaci za informacione tehnologije sugerišu da bi restartovanje računara trebalo vršiti najmanje jednom nedeljno, preneo je portal KimKomando. Uvek je preporučljivo učiniti to putem komandi iz glavnog menija, a nikako "nasilno", dugim držanjem tastera za uključivanje/isključivanje.

Takođe, restartovanje računara će nekada "posavetovati" i sam uređaj - na primer, kada je vreme za neko ažuriranje softvera ili određenih vitalnih aplikacija. U tom slučaju ovo treba izvršiti u što kraćem vremenskom periodu, kako ne bi došlo do nekih nepravilnosti u radu.

"Režim spavanja" je preporučljiv, ali samo u određenim situacijama

Ukoliko vas zamara višekratno paljenje i gašenje računara tokom dana, stavljanje uređaja u "režim spavanja" može biti dobro rešenje. Time će se izbeći njegov neprekidan rad, a samim tim i trošenje energije i hardverskih komponenti i produžiti ukupan vek trajanja.

"Režim spavanja" ima još jednu prednost u odnosu na restartovanje računara tokom dana - prebacivanjem uređaja u ovaj režim sav posao koji ste pre toga odradili ostaje sačuvan, odnosno, možete nastaviti tamo gde ste stali. Ovo je posebno zgodno ukoliko radite u kompleksnim programima i sa velikom količinom podataka.

image
VV inauguration
banner