Magazin

"Poljubac smrti": Neobično oružje koje su ruske špijunke koristile na svojim tajnim zadacima

Rad u obaveštajnoj službi oduvek se smatrao muškim poslom, ali su se bez obzira na to brojne dame jako dobro snalazile u redovima KGB. Kraljice špijunaže posedovale su izvanredne manire, britak um, nesvakidašnju lepotu, ali i jedno neobično oružje - "poljubac smrti".
"Poljubac smrti": Neobično oružje koje su ruske špijunke koristile na svojim tajnim zadacima© Youtube / Shots ЦЕ?

U odnose velikih političkih sila kao što je Rusija oduvek su bile uključene i obaveštajne službe, čijim se redovima, pored agenata surovog lica i hladnog srca, nalaze i na prvi pogled nežne heroine - špijunke koje svojim šarmom i bistrinom uma razoružavaju svoje sagovornike, a potom vešto "izvlače" potrebne informacije. U svom radu one koriste najrazličitije metode - flertuju sa sagovornicima, manipulišu njihovim osećanjima, igraju psihološke igrice i čine nemoguće stvari, ali kada "zagusti", pri ruci uvek imaju i svoje tajno oružje.

"Poljubac smrti" - jezik ljubavi ruskih špijunki

Muškarcima je u špijunskom poslu kudikamo lakše: oni svoje protivnike mogu i fizički da savladaju, ali i da vešto sakriju oružje u opasač pantalona ili ispod sakoa. Kod žena to nije slučaj - one su češće elegantnim haljinama koje ističu njihove atribute (ispod kojih se ništa ne može sakriti) i sa torbicama u koje jedva da staje i karmin. Zato je specijalno za žene u ruskoj obaveštajnoj službi KGB bilo osmišljeno posebno oružje koje neće izazivati sumnju i koje je dovoljno kompaktno da se može nositi sa sobom.

Mali kalibar, fatalni pucanj

"Poljubac smrti", pištolj u obliku karmina koji idealno staje i u najmanju damsku tašnu, odmah je očarao ruske špijunke. U njemu se nalazio samo jedan metak izuzetno malog kalibra - svega 4,5 milimetara. Caka ovog pištolja bila je u tome što se on nije mogao ponovo napuniti municijom, već je bio predviđen za samo jedan pucanj - onaj fatalni. Stoga su dame morale biti svesne činjenice da imaju samo jednu šansu da likvidiraju protivnika i da im život praktično zavisi od mirne ruke i preciznog nišanjenja.

Kako se saznalo za "poljubac smrti" ako je on bio u arsenalu špijunki

"Poljubac smrti" se koristio samo u izuzetnim situacijama, te se o njegovom postojanju dugo nije ni znalo. Špijunke su svesrdno vodile računa o tome da njihova tašnica nikada ne dospe u pogrešne ruke i da se u protivniku ni na tren ne rodi sumnja da karmin koji uvek nosi sa sobom skriva strašnu tajnu. O ovom ubojitom oružju ruskih kraljica špijunaže saznalo se (relativno) nedavno, tek 1965. godine, kada su dve dame zadržane na granici između Istočne i Zapadne Nemačke. Najgore od svega je što ih je policija zaustavila iz sasvim drugih razloga, ali je pretresom pronađen i "karmin".

image