Magazin

Čistite prašinu sa lišća vaših kućnih biljaka, tako će duže živeti

Da li uporno pokušavate da shvatite zašto vam biljke ne uspevaju, iako ih redovno zalivate i držite na suncu? Međutim, da li ste im u poslednje vreme pažljivo pogledali listove? Moguće je da se odgovor na njihov spor rast upravu tu i krije - tačnije, u prašini koja se nagomilala na ovim zelenim površinama. Zašto je to tako i kako možete najefikasnije da ih očistite?
Čistite prašinu sa lišća vaših kućnih biljaka, tako će duže živeti© Freepik/freepik

Biljkama je potrebno malo više od vode i sunčeve svetlosti da bi opstale - ako žive u zatvorenom prostoru. Dok biljke na otvorenom obično dobijaju negu od "majke prirode", sobnim biljkama je ipak potrebna "ljudska ruka". Srećom, proces je jednostavan i evo da očistite listove biljaka da bi napredovale i rasle.

"Razmišljajte o lišću kao o plućima vaše biljke", kaže lekar za biljke i stručnjak hortikulture Keli Dajer za portal "First of Women".

"Na donjoj strani listova nalaze se sitne stome, kroz koje se odvija razmena kiseonika i ugljen-dioksida, kao i apsorpcija i oslobađanje vlage. Ako su listovi vaših biljaka začepljeni prašinom, neće moći efikasno da učestvuju u fotosintezi i rastu." Dakle, za maksimalno zdravlje, preporučljivo je da čistite i gornje i donje strane listova, kao i stabljike.

Kako očistiti listove biljaka

U zavisnosti od toga koliko se prašine skuplja u vašem domu, možda nećete morati to da radite tako često. Evo kako i šta treba da koristite za čišćenje listova biljke:

"Praško"

Baš kao što biste ovaj kućni proizvod koristili za brisanje prašine sa nameštaja, možete ga koristiti i za listove biljaka. Ne samo da je ovaj metod lak, već omogućava nežan dodir, tako da ne slomite krhke listove ili stabljike. Takođe, ako je vaša biljka posebno sitna, meka četkica za šminku ili slikanje će biti bolji izbor.

Vlažna krpa

Stručnjaci smatraju da je ovo najjednostavniji i najsigurniji način da obrišete gornje i donje strane listova. Za najbolje rezultate, pažljivo držite list jednom rukom i obrišite prašinu od stabljike do vrha lista. Budite nežni i nemojte isuviše jako pritiskati ili vući list.

Ovde je glavni ključ temperatura vode: Ona mora biti mlaka (ne previše vruća ili previše hladna). Ekstremne temperature će šokirati vaše biljke i čak mogu usporiti njihov rast.

Ako vašoj biljci treba malo više pomoći pri čišćenju, posebno ako imate posla sa štetočinama, možete koristiti potpuno prirodan tečni sapun, ali proces ostaje isti: U mešavinu vode i sapuna potopite krpu i obrišite listove. Nakon toga ih isperite.

Tuš

Na kraju, možete i da istuširate svoju biljku, kako bi dobila efekat kiše. Kao i sa vlažnom krpom, koristite mlaku vodu i ne zaboravite da postepeno pojačavate jačinu mlaza vode, kako ne biste izbacili zemlju iz saksije ili čak otkinuli list.

Za najbolje rezultate, nežno masirajte listove kako biste bili sigurni da voda dopire do cele biljke. Kada završite, proverite da je sva voda isceđena iz saksije, da se biljka ne bi "utopila".

image