Magazin

Da li je štetno prskanje sobnih biljaka: Tajne održavanje vaših zelenih ljubimaca tokom zime

Verovatno ste primetili da neki ljudi neguju svoje sobne biljke tako što ih prskaju vodom. Ovaj metod može da koristi u slučajevima kada biljke potiču iz tropskih krajeva, jer im se na taj način obezbeđuje dodatna vlaga . Prskanje popularnom "fajtalicom" nije štetno za biljke, ali je kratkog daha - vlaga se ne zadražava oko biljaka već se "razleti" po stanu.
Da li je štetno prskanje sobnih biljaka: Tajne održavanje vaših zelenih ljubimaca tokom zime© @ rawpixel.com/freepik.

Pravilno zalivanje sobnih biljaka je osnovna potreba kada je u pitanju briga o našim "zelenim prijatljima". Stručnjaci za negu biljaka napominju da je klasično zalivanje jako bitno, a da se prskanje biljaka vodom preporučuje za poboljšanje vlažnosti. Simptomi koji otkrivaju da cveću nedostaje vlaga se otkrivaju na lišću, tada ono postaje žuto sa braon ivicama, a i usporen rast isto "govori" da mu fali vlaga. 

Mnoge popularne kućne biljke potiču iz tropskih sredina gde je vlažnost visoka tokom cele godine, pa je repliciranje prirodnog okruženja od suštinskog značaja da ih održavamo zdravim i naprednim.

Kada je najbolje da proskamo kućne biljke

Kao i kod zalivanja i kod prskanja biljaka važi isto pravilo. Dakle, ukoliko neko cveće zalivamo ujutru, tada bi trebalo da ga i poprskamo. Treba da imamo u vidi da neke biljke zahtevaju dosta vlage i onda treba da ih prskamo više od jednom dnevno. Drugima je  potrebno manje vlage i onda ih valja isprskati samo jednom ili dva puta nedeljno.

Prilikom upotrebe popularne "fajtalice" vodu treba da prskamo oko biljke, a ne na listove i stablo. Ukoliko pretramo sa prskanjem, vlaga lako može da se pretvori u kapljice vode, koje kad se zadrže na listu stvaraju idealno tlo za parazite. 

Stručnjaci za negu sobnih biljaka napominju da je prskanje biljaka vodom ima efeket "kratkog daha", jer se vlaga lako rasprši po stanu. Ova tehnika nije loša za same biljke i donekle će im obezbediti vlagu, ali ako je potrebno da dugoročno poboljšamo vlažnost, postoje daleko pouzdaniji načini da se to učini. Jedan od načina jeste da se biljke postave u "vlažnije prostorije", kao što su na primer, zastakljene terase ili da ih grupišemo, a ne da ih stavljamo na različita mesta u stanu. 

image