Magazin

Pet znakova da vaša koža dobro stari

Većina nas ume da prepozna znakove ako naša koža ne stari dobro - pege od sunca, duboke bore i suvoća su samo neke pojave na koje treba obratiti pažnju. Ali koji su znaci da je vaša koža na dobrom putu? Od izgleda tena do brzine zarastanja rana, ovo su glavni pokazatelji da je vaša koža izdržljiva i da stari na zdrav način.
Pet znakova da vaša koža dobro stari© Freepik/wayhomestudio

Proces starenja može izgledati izuzetno različito od osobe do osobe, ali mogu postojati uočljivi signali, koji govore da li ste tokom života dobro vodili računa o svom telu. Faktori načina života, kao što su raspored spavanja, rutina vežbanja i stres, takođe mogu doprineti starenju vaše kože. Nekoliko stručnjaka je za "Hafington post" objasnilo kako da prepoznate da je vaša koža u dobrom stanju:

Rane brzo zarastaju

Brzina zaceljenja rana može lako pokazati zdravlje vaše kože i kako ona stari. Ako vaša koža zaceli od, na primer, otvorene posekotine u roku od nedelju dana, to znači da u vašoj ishrani ima dovoljno proteina koji joj u tome pomažu.

Ovo takođe može biti znak da imate zdrav imuni sistem ili dobre gene, a ako je u pitanju ozbiljnija rana, ona bi trebalo da zaraste u roku od četiri do šest nedelja.

Kako da znate da li vaša rana dobro zarasta? Ako ste imali posekotinu, vaše telo prelazi u "režim popravke", kako bi obnovilo svoju kožnu barijeru i formiralo krastu. Ovo štiti vašu ranu, omogućavajući koži ispod nje da zaraste. Znaćete da je rana potpuno nestala kada vaša koža izbledi iz ružičaste nijanse u boju koja je bliža vašem tonu kože, a površina će se izravnati i omekšati.

Tekstura kože je glatka

Ako vam je koža glatka većinu vremena, možete pretpostaviti da vaša koža dobro stari. Ovo je najverovatnije zbog nedostatka oštećenja od sunca, a ovo je znak da je koža hidrirana i da vam trenutna rutina nege odgovara.

Još uvek imate "bebeće" obraze ili volumen u licu

Ako vaše lice zadržava volumen kako starite, to je veoma dobar znak. Faktori koji u velikoj meri utiču na vaš volumen lica, kao što je izlaganje suncu, mogu ubrzati gubitak zdravih elastinskih vlakana u koži, što smanjuje elastičnost i količinu kolagena u licu.

Ten ima minimalnu promenu boje

Ako imate minimalan broj fleka od sunca (ravne, svetlosmeđe mrlje na licu) to znači da je tokom vašeg života vaše izlaganje suncu bilo minimalno, kao i da ste je dobro štitili.

Svakodnevni oprez kada smo izloženi suncu je jedna od najvažnijih stvari koje možemo da uradimo da pomognemo našoj koži da dobro stari. Dakle, ako ne koristite nikakvu vrstu zaštite od sunca dok ste napolju, više ste u opasnosti da vidite neujednačen ton kože i promenu boje.

Međutim, ako je izgled vaše kože ujednačen i nema nikakve promene boje, to je znak da ona stari na idealan i zdrav način. Vremenom, hronično izlaganje suncu može povećati tamne mrlje, crvenilo i da dovede do žućkastog tona na koži, objasnili su dermatolozi.

Nikada niste pušili

Ako ste se uzdržavali od pušenja tokom celog života, dali ste svojoj koži priliku da stari pravilno. Pušenje pojačava fine linije i bore, dovodi do suve kože i mnogih drugih komplikacija.

Pušenje takođe može dovesti do dugoročnih efekata, kao što su neujednačena pigmentacija kože, gubitak elastičnosti i duboke bore na licu. Neki kratkoročni efekti pušenja mogu uključivati žutilo prstiju i noktiju, ali i promenu boje zuba, što takođe može učiniti da izgledate starije nego što jeste. Stručnjaci dodaju da je uobičajeno da koža okorelog pušača od 40 godina liči na kožu nepušača od 70 godina.

image