Magazin

Plastični hirurg otkriva: Da li korišćenje slamki za piće zaista stvara bore oko usana

Godinama se postavlja pitanje da li pušenje, korišćenje slamke i pućenje usana doprinose razvoju bora oko usana. Stručnjaci objašnjavaju da, iako naše navike svakodnevne sigurno utiču na zdravlje i izgled lica, postoje i druga objašnjenja za razvoj ovih bora.
Plastični hirurg otkriva: Da li korišćenje slamki za piće zaista stvara bore oko usana© Freepik/fotodinero

Vertikalne i horizontalne bore koje se razvijaju oko usana imaju nekoliko naziva. To mogu biti smejalice, koje se pojavljuju kada se nasmejemo, marionetske bore, koje kreću od uglova usana i nastavljaju ka bradi, a tu su i pušačke bore, koje se uglavnom nalaze iznad usana i nastaju usled pokreta mišića koje pušači izvode kada uvlače dim - ili kada koristimo slamčicu.

Da bi umanjili šansu za pojavljivanje ovih bora, mnogi influenseri godinama promovišu posebne slamke, koje imaju širok otvor i koje navodno ne aktiviraju mišiće usana kao klasične, te predstavljaju "sigurniju" opciju. Isto tako, brojni korisnici društvenih mreža koriste posebne maske za negovanje usana preko noći, kako bi bile hidrirane i kako bi sprečili pojavu bora.

Međutim, da li možemo kriviti slamke za nastanke bora oko usana? Stručnjaci kažu da je odgovor malo komplikovaniji nego što mnogi misle.

"Dugoročni efekat stalnog pušenja i konzumiranja tečnosti kroz slamčicu, kao i drugih pokreta koji izazivaju skupljanje usana dovodi do razvoja bora u toj oblasti, zato što je koža kao komad papira", rekla je za "Njujork post" plastični hirurg dr Lara L. Devgan.

"Ako ga u više navrata savijate, iznova i iznova po istim obrascima preklapanja, dobićete urezane linije i onda će uklanjanje biti sve teže", rekla je ona. "Kod ljudi koji uvek piju kroz cevčicu, te linije postaju sve dublje i dublje."

Iako su ove linije prethodno nazvane pušačkim, mogu se pojaviti kod bilo koga, bilo da pušite ili ne, ili pijete kroz slamku ili ne. Na primer, dovoljno je samo da često (i nesvesno) skupljate usne kada ste zamišljeni ili ako napućite usne za "selfi". Kružni mišić oko usana kontroliše pokrete usana i oblikovan je kao "zaobljena torbica", pa njegovo sužavanje stvara veću napetost na koži i to je ono što stvara urezivanje linija.

Postoje i drugi faktori koji takođe mogu doprineti stvaranju bora na usnama, uključujući oštećenje od sunca i izlaganje UVA i UVB zracima, koji podstiču starenje oko usana i gubitak volumena samih usnana, a tu je i genetika.

"Ako su fine linije i bore bile prisutne u genetskoj istoriji porodice, onda ste verovatno i vi u toj kategoriji", objasnila je.

Međutim, postoji nekoliko tehnika koje možete da uradite da smanjite duboke linije bora na usnama, a sve su dizajnirane da ih vrate u stanje u kojem su bile u prošlosti, kada je koža bila otpornija.

Kako da umanjite bore oko usana

Najmanje invazivan način bi bila upotreba lokalnih proizvoda kao što su retinoidi, hijaluronska kiselina i vitamin C, B i E, za koje Devgan tvrdi da su "tri glavna oslonca za smanjenje bora". Ostali proizvodi uključuju retinol za poboljšanje regeneracije kože i minimiziranje finih bora, ko i sjaj za usne na bazi hijaluronske kiseline, koji može pomoći u smanjenju pojave finih bora.

Drugi način da se smanje nabori u ovoj regiji je kombinacija botoksa i hijaluronskih filera. Veoma male doze ovih preparata mogu vratiti izgubljeni volumen oko usta i izgladiti fine bore, dok veoma suptilno povećanje usana može zameniti izgubljeni kolagen u usnama.

Lasersko obnavljanje površine, mikro infuzija i mikroigla takođe mogu regenerisati tkivo oko usta i obnoviti kožu. Na kraju, najinvazivnija opcija bi bila hirurška, kao što je autologni transfer masti ili hirurško podizanje usana.

Sprečavanje nastanka bora

Stručnjaci preporučuju uvođenje rutine nege kože, oprez prilikom izlaganja sunčevim zracima i izbegavanje aktivnosti koje su povezane sa izraženijim skupljanjem usana u svakodnevnom životu kao što su pušenje i korišćenje salmčica za piće.

image
VV inauguration
banner