Magazin

Serum ili krema - koji proizvod je bolji za kožu

Serumi osvežavaju lice, izuzetno su lagani i obično su na bazi vode sa većom koncentracijom aktivnih sastojaka. Kreme su gusti proizvodi na bazi ulja - koži obezbeđuju dodatnu hidrataciju i zaštitu od sunca i spoljnih faktora. Koji je onda proizvod bolji za kožu i da li nužno jedan drugog isključuje u svakodnevnoj rutini?
Serum ili krema - koji proizvod je bolji za kožu© cottonbro studio/pexels

Nega kože i lice svakako da predstavlja svojevrsan ritual - pred ogledalom stavljamo serume, kreme, ulja. Ako koristimo proizvode koji prijaju našem licu, korist možemo da vidimo za kratko vreme. Serumi su se pokazali kao korisni za specifične probleme kože kao što su fine linije, bore, suvoća, akne i hiperpigmentacija. Sa druge strane, kreme pružaju intenzivnu vlagu i hidrataciju koži i posebno gode suvoj koži. Takođe, treba imati na umu, da proizvode biramo shodno tipu kože i šta joj prija. Bitno je da kada se "bacimo" na potragu za proizvodimo, shvatimo šta želimo da serum ili krema urade, a zatim da istražimo sastojke koje mogu pomoći da to postignemo.

Kada se koriste serumi, a kad kreme

Serumi se sastoji od antioksidanata, vitamina i peptida. Treba ih naneti nakon čišćenja, a pre kreme ili ulja za lice. Ovi lagani proizvodi se koriste za prodiranje u površinske slojeve kože kako bi se rešili specifični problemi na dubljem nivou, kao što su bore, neujednačen ten, fleke, pigmentacija.

Kreme su gušće i masnije od seruma, što je logično jer sadrže više ulja, a bogate su i težim sastojcima, kao što su lanolin i ši puter. Pored navedenih sastojaka, mogu sadržati i supstance koje hidriraju kožu tako što privlače vodu iz dubljih slojeva kože. Neki proizvodi imaju okluzivne sastojke, koji stvaraju film ili barijeru između lica i okoline. Idelane su za osetljivu kožu i trebalo bi češće da ih koristimo kada je hladno.

Koji je proizvod bolji za kožu

Nećemo pogrešiti ako koristimo oba proizvoda i preporuka dermatologa je da se prvo nanese serum, pa onda tanak sloj kreme koja je lagana i usklađena sa tipom kože. Oba proizvoda mogu da se koriste dva puta dnevno - ujutru i uveče, uz malu napomenu. Naime, proizvodi koji sadrže retinol se stavljaju uveče i na samom početku ne treba da ih koristimo svakodnevno. Retinol se uvodi postepeno, jer u suprotnom može izazvati probleme sa kožom.

Serumi se obično brže "nose" sa problemima kože zbog lake tehnologije upijanja. S druge strane, kreme su veoma spore u ovom procesu i treba im vremena da pokažu bilo kakav rezultat, te prednost je data ipak serumima, piše Tajms of Indija.

image
VV inauguration
banner