Magazin

Kad koristimo BB, a kad CC kremu

Besprekoran ten je nešto čemu težimo kada se šminkamo. Ipak, događa se da "težim" podlogama nedostaju ključni sastojci koji mogu biti od koristi koži i tada BB ili CC kreme dobro dođu. Ali kako da znamo kada koju treba da koristimo?
Kad koristimo BB, a kad CC kremu© @ halayalex/freepik

Zagađen vazdu, UV zračenje, vetar, visoke temperature negativno utiču na našu kožu - ten postaje neujednačen, a stvaraju se bore, fleke, javlja se pigmentacija. Protiv ovih faktora mogu nam pomoći i preparati lagane teksture, odnosno BB ili CC kreme. Obe formule hidriraju kožu, neguju je, ali i doprinose ujednačenijem tonu, oddnodno imaju blagu pokrivnu moć.

Koja je razlika između njih i kad koristimo jednu, a kad drugu

Glavna razlika između obe formule leži u intenzitetu prekrivanja i teksturi. BB kreme (beauty balms) su balzami koji prekrivaju fleke, dok su CC (color correcting) kreme korektori koji se obično koriste za ublažavanje crvenila ili diskoloracije. 

"BB krema je više hidratantna i zbog nje je koža sjajnija i idealna je za suvu kožu. Sa druge strane, CC krema je lakša i odlična je za masnu kožu", pojašnjava šminkerka Nidia Figueroa, a piše Ju-Es-tudej.

Koje su prednosti BB kreme, a koje CC kreme

Osim što koži pruža dodatnu hidrataciju i blistavost, BB kreme funkcionišu kao "multifunkcionalni proizvod koji je u isto vreme hidratantna krema, prajmer i podloga. Ovo je odlična opcija za nekoga ko želi brz i lak način da izjednači svoj ten uz minimalno napora", kaže Figueroa. Mnogi ovi preparati sadrže antioksidante i nude određeni nivo zaštite od sunca i drugih stresora iz okoline.

Sa druge strane, CC kreme su dostupne u raznim nijansama i pogodne su za ujednačavanje boje. Posebno su odlični protiv hiperpigmentacije i crvenila. Osim što neutrališu fleke i podočnjake, ovi preparati su često formulisani sa agensima, koji su se pokazali korisnim u borbama protiv starenja kože i smanjenja fleka. Ove kreme su idelane za problematičniju kožu skloniju bubuljicama i aknama.

Kako se nanose ovi proizvodi

Šminkeri predlažu da koristimo četkice, ali ne isključuju mogućnost da ih stavljamo na lice prstima: "Više volim da koristim prste i "zagrejem" kremu pre nego što je nanesem na kožu. Tretiram CC kremu kao prozvod za sunčanje i stavljam je po celom vratu i licu", objašnjava šminkerka Džeanin Robinet.

image