Magazin

Tretman lica ledom nije tako delotvoran kako se tvrdi

Društvenim mrežama kruže razni snimci kako se kockicama leda ili "ledenim maskama" tretira lice. Navodno, hladni udar kožu osvežava, utiče na skupljanje pora i podsticanje cirkulacije. Manekenke Kejt Mos i Irina Šajk ne kriju da koriste ovaj metod navodeći da je upravo on zaslužan za besprekoran izgled njihovog lica, ali dermatolozi naglašavaju da njegovi efekti nisu baš tako delotvorni.
Tretman lica ledom nije tako delotvoran kako se tvrdi© @ Racool_studio/freepik

Ledeni tretman lica podrazumeva nanošenje leda na lice, bilo da se radi o potapanju lica u ledenu vodu ili pomoću ledene maske ili valjka. Popularni su jer su jeftini, jednostavni za izvođenje i generalno bezopasni.

Dermatolozi i stručnjaci za negu kože kažu da oni mogu imati imati nekoliko prednosti, uključujući smanjenje crvenila i uklanjanje nadutosti. Međutim, ovi efekti su "u najboljem slučaju veoma skromni", naglašava dermatolog Dastin Portela i dodaje da "ih ne preporučuje za široku upotrebu", piše Hafpost.

Ovi tretmani mogu učiniti da koža izgleda zategnutije i hidriranije, da se smanji crvenilo i privremeno smanje pore. Ipak u većini slučajeva, poboljšanja na koži od tretmana lica ledom traju samo nekoliko sati, naglašavaju stručnjaci.

Led sužava krvne sudove što može dati koži svetliji i blistaviji izgled. Hladnoća pomaže u eliminisanju dodatne tečnosti nakupljene u limfnom sistemu, što može smanjiti nadutost na licu i ispod očiju. Led takođe pomaže u smanjenju upale.

Ipak, postoji malo naučnih istraživanja koja pokazuju da "ledeni tretmani" mogu ponuditi dugoročne koristi i smatra se da je svaka uočena promena verovatno individualna i privremena.

Nedostaci "ledenog tretmana"

Izlaganje hladnoći nekima može biti neprijatno. Inače, tretmani za lice sa ledom su generalno bezbedni za većinu ljudi, kažu dermatolozi i preporučuju da ograničimo izlaganje hladnoći na maksimalno 15 minuta, jer u suprotnom možemo da oštetimo kožu i izložiti se riziku od promrzlina.

Oprezne treba da budu osobe sa osetljivom kožom, kao i pacijenti sa autoimunim poremećajima, dijabetesom, perifernom neuropatijom ili kardiovaskularnim problemima. Preporuka je da se konsultuju sa lekarima pre nego što pokušaju sa "ledenim tretmanom", jer mogu biti posebno osetljivi na smanjenu telesnu temperaturu.

Kako raditi tretman lica ledom

Ne postoji pravi ili pogrešan način da se uradi ledeni tretman lica - lice može da se potopi u sud sa ledom, da se stavljaju hladne maske ili da se kockice leda zaviju u gazu i tako da se masira lice. Koža treba da je čista, šminka uklonjena.
Preporučljivo je korišćenje filtrirane ili destilovane vode kako bi se osiguralo da led ne sadrži bakterije. Posle tretmana obavezno naneti hidrantnu kremu kako bi se koži obezbedila dodatna vlažnost.

image
VV inauguration
banner