Magazin

Otisci jastuka na licu - šta nam "govore" jutarnji nabori na koži

Svima se dogodi s vremena na vreme, da ujutru ustane sa "izgužvanim licem". Ti nabori na kožu se još zovu i bore od spavanja, a njihov nastanak je povezan sa položajem u kom smo spavali, starošću, ali i sa neadekvatnom negom.
Otisci jastuka na licu - šta nam "govore" jutarnji nabori na koži© Dominic Sansotta/unsplash

Dešava se da ujutru ustanemo i imamo više bora nego kad smo legli. Ovi nabori su obično privremeni i rezultatu su konstantnog pritiska na lice, kažu straučnjaci.

"Bore od spavanja su privremene bore koje se pojavljuju zbog položaja lica ili tela tokom spavanja. To dovodi do neujednačenog pritiska i nabora kože", pojašnjava dermatolog Kristina Kolins.

Takođe, određeni položaji u kom spavamo povećavaju šanse za njihovo stvaranje: "Osobe koje spavaju sa strane ili na stomaku često se bude sa ovakvim naborima. Kada pacijent dođe na konsultaciju, skoro uvek mogu da kažem na kojoj strani voli da spava, jer je starenje na toj strani lica izraženije", dodaje Kolins, a piše Haf post. 

Bore od spavanja nastaju i zbog starosti

Prirodni proces starenja u ovom sličaju igra ulogu: "Kako starimo, naša koža gubi kolagen i elastičnost, što je čini sklonijom formiranju ovih nabora. Takođe, materijal posteljine može uticati njihovu pojavu. Grube tkanine stvaraju izraženije linije, dok je manje verovatno da će ih izazvati glatki materijali poput svile ili satena", kaže dermatolog Sonja Badrešija i ističe:

"Ako primetite da borama treba duže da nestanu, to bi mogao biti znak smanjene elastičnosti kože. Obraćanje pažnje na to koliko brzo se vaša koža vraća od ovih nabora može pružiti uvid u njeno stanje".

Linije na licu nastale od jastuka će da prođu, ali ako na kožu vršimo stalni pritisak to može da izaziva dugotrajan gubitak kolagena i lošu cirkulaciju u tom regionu, naglašavaju stručnjaci.

Spavanje na leđima, dobra nega i hidratacija - saveznici u borbi protiv bora

"To je najbolja pozicija, jer ako ste na leđima, izbegavate direktan kontakt između kože i jastuka", rekao je dermatolog Džošua Zajhner. I njegova preporuka jeste da koristimo svilene jastučnice koje imaju minimalno trenje.

Dobra nega kože, posebno one koja uključuje proizvode sa kolagenom može biti od koristi ne samo za smanjenje otisaka jastuka, već i za opšte zdravlje kože:

"Održavanje dobrog zdravlja kože, a pod tim se podrazumeva hidratacija, uravnotežena ishrana i pravilne rutine nege kože pomažu da se koža brže oporavlja od ovih privremenih nabora, kaže Badrešija.

Posebno je važno da unosimo vodu tokom dana. "Ako ste dehidrirani, vaša koža se neće tako brzo oporaviti. Održavanje adekvatne hidratacije smanjuje šansu da se otisci od jastuka pojave na licu", naglašava dr Kolins.

image