Magazin

Šest stvari koje vam prave nered u kuhinji

Kuhinja je vrlo "aktivan" deo kuće, tako da često ni ne primetimo kada u njoj nastane nered. Možda niste ni svesni koliko zaostalog plastičnog pribora vam zauzima prostor, možda ne znate koliko ste šolja dobili u poslednje dve godine, a možda je i nekoj hrani koju čivate u konzervama odavno istekao rok. Ovo su samo neki "krivci" koji ovu prostoriju čine nepreglednom, a evo kako da ih se otarasite.
Šest stvari koje vam prave nered u kuhinji© Freepik/freepik

Kuhinja je "srce kuće", pune su svakodnevnih aktivnosti, od pripremanja hrane i pića do svakodnevnog "brzog" čišćenja, tako da su podložne skupljanju nereda. Kada odlučite da raspremite kuhinju, počnite od sledećih stvari:

Stari kuvari i knjige

Ima onih koji i dalje vole da listaju kuvare i čitaju stare porodične recepte, ali ako se danas isključivo oslanjate na internet kada tražite uputstva za pripremanje hrane, onda vam ovo verovatno samo stvara nered i zauzima prostor. Neke kuvare možete da poklonite, a stare papire i recepte možete da bacite (verovatno ćete ih svakako pronaći onlajn).

Hrana u ostavi

Pregledajte sadržaj ostave u kojoj držite pahuljice, orašaste plodove, konzerviranu hranu i začine. Verovatno ćete primetiti da se većina začina pretvorila u neprivlačnu, bezukusnu prašinu, da je na nekim konzervama istekao rok trajanja, da su neki orašasti plodovi izgubili ukus...

Dobro je znati da mleveni začini mogu da traju oko godinu dana nakon što se otvore, dok su celi začini upotrebljivi jednu do tri godine. Najbolje je da bacite sve što nema bogat, privlačan miris.

Šolje

Iako možda svakodnevno pijete kafu, i to više puta na dan, velike su šanse da imate mnogo više šolja nego što vam je potrebno, a da se ni ne sećate kako ste ih dobili. Većina njih su pokloni, promotivni materijal ili posledica impulsivne kupovine (pa čak i pored toga, sigurno imate jednu ili dve omiljene šolje, koje skoro nikada ne menjate).

Izdvojite nekoliko minuta da ih sve pregledate, a one koje su oštećene odmah bacite. Zatim, pogledajte sve promotivne šolje koje imate - da li vam dovoljno znače da ih čuvate, da li su dovoljno velike i kvalitetne ili se ipak možete oprostiti od njih?

Na kraju, ako se još uvek premišljate, zapitajte se: da li biste potrošili novac na određenu šolju, da je već nemate u kolekciji? Ako je odgovor odričan, onda je verovatno bolje da je se otarasite.

Pregrade ispod sudopere

Ako vam je ormarić ispod sudopere pun krpa, sunđera i svim vrstama sredstava za čišćenje, vreme je da ga pregledate. Izvucite sve proizvode, vidite šta je korisno, a šta nije, i odbacite stvari koje verovatno nećete koristiti. Tako ćete osloboditi prostor i lakše ćete pronaći ono što vam treba kada dođe vreme za sledeće čišćenje.

Posuđe

Drvene kašike, kutlače, plastični pribor i čaše, kartonski tanjiri... Ovi predmeti verovatno zauzimaju dosta prostora u kuhinji, a koristite ih samo za posebne prilike, ako što su proslave ili piknik.

Ne morate da ih se otarasite, jer će verovatno biti korisne u budućnosti, ali odložite ih na mesto na kome neće smetati (kao što je kutija ispod sudopere, posebno mesto u ostavi...).

Kese

Svaki dom je pun plastičnih kesa, kao i velikih kesa u kojima se nalazi - još kesa. Naravno, one uvek imaju svrhu, sve dok ne počnu da "vladaju" kuhinjom. Srećom, uvek ih možete napuniti prethodno pomenutim stvarima kojih se oslobađate, pa da zadržite one koje ćete sigurno koristiti. Ne brinite ako mislite da ih nemate dovoljno, jer će vam verovatno u život doći još mnogo kesa.  

image